Η Γαλλία στέλνει το αεροπλανοφόρο de Gaulle στην ανατολική Μεσόγειο

Η Γαλλία στέλνει το αεροπλανοφόρο de Gaulle στην ανατολική Μεσόγειο

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle θα αναπτυχθεί στην ανατολική Μεσόγειο κι όχι στον Κόλπο για να βελτιωθεί η ταχύτητα δράσης των γαλλικών δυνάμεων επί του πεδίου, διευκρίνισε γαλλική στρατιωτική πηγή, μετά την ανακοίνωση από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ότι το πλοίο θα αναχωρήσει αυτήν την εβδομάδα για επιχειρήσεις στη Συρία.

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο θα χρειαστεί μόνον μερικές ημέρες για να φτάσει στην ανατολική Μεσόγειο, ανοιχτά της Συρίας ή του Λιβάνου, πρόσθεσε η στρατιωτική πηγή.

"Το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle θα αποπλεύσει την Πέμπτη για την ανατολική Μεσόγειο, κάτι το οποίο θα τριπλασιάσει τις δυνατότητες δράσης μας", δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας κατά την ομιλία του ενώπιον των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου που συνήλθαν στο ανάκτορο των Βερσαλλιών, δυτικά του Παρισιού.

Το αεροπλανοφόρο αυτό με τα 26 καταδιωκτικά -18 Rafale και 8 Super-Etendard- θα ενισχύσει σημαντικά την ικανότητα κρούσης των γαλλικών δυνάμεων στην περιοχή, μειώνοντας ταυτοχρόνως τον χρόνο πτήσης σε σχέση με τις αποστολές που γίνονται σήμερα από τον Κόλπο, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Γαλλία διαθέτει σήμερα 6 Rafale στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και 6 Mirage 2000 στην Ιορδανία, τα οποία πραγματοποιούν καθημερινά αποστολές για πλήγματα και αναγνωριστικές πτήσεις στο Ιράκ και τη Συρία.

Με συνολικά 38 καταδιωκτικά, η Γαλλία θα μπορέσει "να εντείνει τις επιχειρήσεις της στη Συρία", σημείωσε επίσης ο Γάλλος πρόεδρος μετά τις φονικές επιθέσεις της περασμένης Παρασκευής στο Παρίσι.

Νέες αεροπορικές επιδρομές

Δύο ημέρες μετά τις επιθέσεις, η γαλλική αεροπορία βομβάρδισε μαζικά την Κυριακή το βράδυ την Ράκα, την ντε φάκτο πρωτεύουσα του αυτοαποκαλούμενου χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη βόρεια Συρία.

Σε μια άνευ προηγουμένου επιδρομή μετά τα πρώτα γαλλικά πλήγματα στη Συρία στα τέλη του Σεπτεμβρίου, 6 καταδιωκτικά έριξαν 20 βόμβες σε ένα διοικητικό κέντρο και σε ένα κέντρο εκπαίδευσης του ΙΚ.

"Θα συνεχίσουμε τα πλήγματα τις προσεχείς εβδομάδες (...) Δεν θα υπάρξει καμία ανάπαυλα καμία ανακωχή", πρόσθεσε ενώπιον των Γάλλων κοινοβουλευτικών ο Ολάντ.

"Η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο (...) Βρισκόμαστε σε έναν πόλεμο κατά της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας που απειλεί ολόκληρο τον κόσμο", υπογράμμισε.

"Ο γαλλικός στρατός διεξήγαγε για δεύτερη φορά μέσα σε 24 ώρες αεροπορική επιδρομή κατά του ΙΚ στη Ράκα της Συρίας. "Οι δύο στόχοι επλήγησαν και καταστράφηκαν ταυτόχρονα", αναφέρει ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Άμυνας. Η επιδρομή πραγματοποιήθηκε στις 02.30΄ώρα Ελλάδας "από δέκα μαχητικά αεροσκάφη --Rafale και Mirage 2000-- που απογειώθηκαν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία" και έριξαν 16 βόμβες, μία αποστολή παρόμοιου σχήματος με αυτές που διεξήχθησαν το βράδυ της Κυριακής.

"Η επιδρομή που πραγματοποιήθηκε σε συντονισμό με τις αμερικανικές δυνάμεις, είχε ως στόχο θέσεις που έχουν ταυτοποιηθεί σε αποστολές αναγνώρισης που είχε διεξαγάγει νωρίτερα η Γαλλία".

Από την Κυριακή, δέκα γαλλικά καταδιωκτικά αεροσκάφη έριξαν 20 βόμβες στη Ράκα, πρωτεύουσα ντε φάκτο του αυτοαποκαλούμενου χαλιφάτου του ΙΚ, και κατέστρεψαν ένα αρχηγείο και ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης του ΙΚ.

Πρόκειται για μια πρωτοφανούς κλίμακας επιδρομή, βάσει του αριθμού των αεροσκαφών που μετέχουν στην επιχείρηση, από τότε που άρχισαν οι γαλλικές επιδρομές κατά του ΙΚ στη Συρία στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Οι επιδρομές πληθαίνουν καθώς η γαλλική πολεμική αεροπορία συγκεντρώνει πληροφορίες για τους εν δυνάμει στόχους.

Μετά τις επιθέσεις της Παρασκευής, οι ΗΠΑ και η Γαλλία αποφάσισαν επίσης να αυξήσουν τη συνεργασία τους στην ανταλλαγή πληροφοριών όσον αφορά τους πιθανούς στόχους.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ