Η δολοφονία του A. Litvinenko «πιθανότατα» είχε την έγκριση του V. Putin, σύμφωνα με βρετανική έρευνα

Η δολοφονία του A. Litvinenko «πιθανότατα» είχε την έγκριση του V. Putin, σύμφωνα με βρετανική έρευνα

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin «πιθανότατα» ενέκρινε τη δολοφονία στο Λονδίνο από δύο ρώσους πράκτορες του αντιφρονούντα Alexander Litvinenko, εκτιμά βρετανός δικαστής στα συμπεράσματα της δικαστικής έρευνας για τον θάνατο του πρώην πράκτορα της KGB.

"Η επιχείρηση του FSB πιθανότατα εγκρίθηκε από τον κ. Patrushev (Nikolai Patrushev, πρώην αρχηγό του FSB) και επίσης από τον πρόεδρο Putin", αναφέρει στα συμεράσματα της έρευνας ο sir Robert Owen.

Ο A. Litvinenko, 43 ετών, πέθανε από τις συνέπειες δηλητηρίασης με πολώνιο, στο τέλος του Νοεμβρίου 2006, τρεις εβδομάδες μετά τη συνάντησή του για τσάι στο Millenium Hotel, στο κέντρο του Λονδίνου, με δύο πρώην πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, τον Andrey Lugovoy, σήμερα βουλευτή εθνικιστικού κόμματος, και τον Dmitry Kovtun, σήμερα επιχειρηματία.

"Είμαι βέβαιος ότι οι κ.κ. Lugovoy και Kovtun έβαλαν το πολώνιο-210 στην τσαγιέρα την 1η Νοεμβρίου 2006. Είμαι βέβαιος ότι το έκαναν με την πρόθεση να δηλητηριάσουν τον κ. Litvinenko", γράφει ο βρετανός δικαστής.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μία πρώτη δόση πολώνιου του είχε χορηγηθεί νωρίτερα, στις 16 Οκτωβρίου, πριν από τη μοιραία δόση της 1ης Νοεμβρίου.

"Τα στοιχεία που παρουσιάζω αποδεικνύουν καθαρά την ευθύνη του ρωσικού κράτους στον θάνατο του κ. Litvinenko", αναφέρεται στην έκθεση.

Το Κρεμλίνο έχει διαψεύσει κάθε εμπλοκή στην υπόθεση.

Η χήρα του ζητεί την επιβολή κυρώσεων κατά του V. Putin και της Ρωσίας

Η χήρα του Alexander Litvinenko ζήτησε την επιβολή κυρώσεων κατά του ρώσου προέδρου Vladimir Putin και της Ρωσίας μετά τη δημοσίευση των συμπερασμάτων της βρετανικής δικαστικής έρευνας.

Ο ένας από τους δύο πράκτορες που κατηγορούνται για τη δολοφονία, ο Andrey Lugovoy, χαρακτήρισε τις εναντίον του κατηγορίες της βρετανικής δικαιοσύνης "παράλογες". "Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν για μία ακόμη φορά την αντιρωσική στάση και την στενότητα πνεύματος του Λονδίνου", δήλωσε ο πρακτορείο Interfax ο πρώην πράκτορας του FSB.

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Το πόρισμα είναι αποτέλεσμα «μεροληπτικής και αδιαφανούς» διαδικασίας

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε το αποτέλεσμα της βρετανικής δικαστικής έρευνας ως μεροληπτικό και αδιαφανές λέγοντας ότι ο χειρισμός της υπόθεσης από το Λονδίνο έχει σκιάσει τις σχέσεις ανάμεσα στη Βρετανία και τη Ρωσία.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zaharova κατηγόρησε τη Βρετανία ότι πολιτικοποιεί το θέμα.

"Λυπούμεθα που μία καθαρά ποινική υπόθεση πολιτικοποιήθηκε και έχει σκιάσει τη γενική ατμόσφαιρα των διμερών μας σχέσεων", δήλωσε στους δημοσιογράφους.

"Η διαδικασία δεν ήταν διαφανής για τη ρωσική πλευρά και για την κοινωνία, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο εξετάσθηκε το υλικό πίσω από κλειστές πόρτες, υπό το πρόσχημα ότι ήταν απόρρητο", είπε η εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι, κατά συνέπεια, τα συμπεράσματα είναι αποτέλεσμα μίας "πολύ αδιαφανούς, με πολιτικά κίνητρα διαδικασίας".

Η βρετανική αστυνομία ζητεί την έκδοση των Α. Lugovoy και D. Kovtun

Η βρετανική αστυνομία ζήτησε σήμερα την έκδοση των Ρώσων Andrey Lugovoy και Dmitry Kovtun, των δύο πρώην πρακτόρων των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, για να δικασθούν για τη δολοφονία του Alexander Litvinenko.

"Υπάρχουν εντάλματα σύλληψης που εξακολουθούν να ισχύουν κατά των Andrey Lugovoy και Dmitry Kovtun για τον φόνο αυτόν. Ο στόχος μας παραμένει να τους οδηγήσουμε ενώπιον της δικαιοσύνης", αναφέρει η Σκότλαντ Γιαρντ σε ανακοίνωσή της, αναφερόμενη στα αιτήματα έκδοσης που εξακολουθεί να αρνείται να ικανοποιήσει η Μόσχα.

Τα συμπεράσματα του δικαστή σύμφωνα με τα οποία "η δολοφονία του πρώην πράκτορα της KGB Alexander Litvinenko εγκρίθηκε στο υψηλότερο επίπεδο του ρωσικού κράτους είναι εξαιρετικά δυσάρεστα", σχολίασε ο εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού David Cameron.

"Αυτός δεν είναι τρόπος συμπεριφοράς, ακόμη λιγότερο για μία χώρα που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σχολίασε ο εκπρόσωπος.

Η βρετανική κυβέρνηση "εξαιρετικά αναστατωμένη" από το πόρισμα της έρευνας

Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να καλέσει τον ρώσο πρεσβευτή στο Λονδίνο μετά τη δημοσιοποίηση των συμπερασμάτων της έρευνας για τον θάνατο του Α. Litvinenko, που περιγράφουν τον πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin ως πιθανό υπεύθυνο.

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Theresa May εξέφρασε επίσης τη βαθιά αναστάτωση της βρετανικής κυβέρνησης για το γεγονός ότι το ρωσικό κράτος είναι πιθανόν αναμεμειγμένο στην δολοφονία του Α. Litvinenko, υπενθύμισε ότι τα εντάλματα σύλληψης κατά των δύο κυρίων υπόπτων βρίσκονται σε ισχύ και ανακοίνωσε το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των δύο πρώην ρώσων πρακτόρων, ύποπτων ως εκτελεστών, του σημερινού βουλευτή Andrey Lugovoy και του επιχειρηματία Dmitry Kovtun.

Τα κύρια σημεία του πορίσματος της δικαστικής έρευνας

Η βρετανική δικαιοσύνη παρουσίασε σήμερα το πόρισμα της δημόσιας έρευνας, το οποίο εμπλέκει το ρωσικό κράτος στη δολοφονία του πρώην πράκτορα της KGB και ρώσου αντιφρονούντα Alexander Litvinenko στο Λονδίνο το 2006. Τα συμπεράσματα της έρευνας παρουσιάσθηκαν από τον βρετανό δικαστή sir Robert Owen. Ακολουθούν τα κύρια σημεία των συμπερασμάτων της έρευνας.

"Είμαι βέβαιος ότι ο Α. Litvinenko δεν κατανάλωσε το πολώνιο-210 κατά λάθος ή για να αυτοκτονήσει. Είμαι βέβαιος, αντιθέτως, ότι έπεσε θύμα σκόπιμης δηλητηρίασης από άλλους", δηλώνει ο sir Robert Owen στην 328σέλιδη έκθεσή του.

"Είμαι βέβαιος ότι οι κ.κ. Lugovoy και Kovtun έβαλαν το πολώνιο -210 στην τσαγιέρα στο Pine Bar την 1η Νοεμβρίου 2006. Είμαι επίσης βέβαιος ότι το έκαναν με την πρόθεση να δηλητηριάσουν τον Α. Litvinenko".

"Είμαι βέβαιος ότι οι δύο άνδρες είχαν κάνει και προηγούμενη απόπειρα δηλητηρίασης κατά του κ. Litvinenko, επίσης χρησιμοποιώντας πολώνιο-210 κατά τη διάρκεια συνάντησης στην έδρα της εταιρείας (διαχείρισης, ασφάλειας και ανάλυσης κινδύνου) Erinys στις 16 Οκτωβρίου 2006".

"Είμαι επίσης βέβαιος ότι οι κ.κ. Lugovoy και Kovtun γνώριζαν ότι έκαναν χρήση ενός θανατηφόρου δηλητηρίου ...και ότι είχαν την πρόθεση να σκοτώσουν τον Α. Litvinenko", γράφει ο δικαστής. "Δεν πιστεύω, αντίθετα, ότι γνώριζαν ακριβώς ποιον τύπο χημικής ουσίας χρησιμοποιούσαν".

"Οταν ο κ. Lugovoy δηλητηρίασε τον Α. Litvinenko, είναι πιθανό ότι το έκανε κατ΄εντολήν του FSB (των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών). Θα πρόσθετα ότι θεωρώ πως αυτό αποτελεί ισχυρή πιθανότητα. Ανακάλυψα ότι ο κ. Kovtun έλαβε επίσης μέρος στη δηλητηρίαση. Συμπεραίνω λοιπόν ότι και εκείνος επίσης ενεργούσε κατ΄εντολήν του FSB".

"Το γεγονός ότι ο Α. Litvinenko δηλητηριάσθηκε με πολώνιο-210 που είχε παραχθεί σε πυρηνικό αντιδραστήρα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι κ. κ. Lugovoy και Kovtun ενεργούσαν για λογαριασμό ενός κράτους παρά μίας εγκληματικής οργάνωσης".

Ο βρετανός δικαστής προσθέτει ότι το πολώνιο-210 "θα μπορούσε" να έχει προέλθει από το πυρηνικό εργοστάσιο Avangard, κοντά στο Νόζνι-Νοβγκορόντ, στο κέντρο της ευρωπαϊκής Ρωσίας.

"Βασιζόμενος σε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία και τις αναλύσεις που έχω στη διάθεσή μου, ανακάλυψα ότι η επιχείρηση του FSB είχε πιθανόν εγκριθεί από τον κ. Patrushev(Nikolai Patrushev, πρώην αρχηγός του FSB), αλλά επίσης και από τον πρόεδρο V. Putin, λέει ο βρετανός δικαστής.

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το ρωσικό κράτος είναι υπεύθυνο για τον θάνατο του Α. Litvinenko". "Τα στοιχεία που παρουσιάζω αποδεικνύουν καθαρά την ευθύνη του ρωσικού κράτους στο θάνατο του Α. Litvinenko", λέει επικαλούμενος και "την προσωπική διάσταση του ανταγωνισμού ανάμεσα στους Litvinenko και Putin".

"Ο Α. Litvinenko είχε προβεί επανειλημμένως σε προσωπικές επιθέσεις κατά του προέδρου Putin, οι οποίες κορυφώθηκαν με μία κατηγορία για παιδοφιλία τον Ιούλιο του 2006".

Απάντηση Κρεμλίνου

Η έκθεση των βρετανικών αρχών για τον θάνατο του πρώην πράκτορα της ρωσικής υπηρεσίας πληροφορικών FSB, Αλεξάντερ Λιτβινένκο, βασίζεται σε υποθέσεις, κάτι απαράδεκτο για τη ρωσική νομική πρακτική, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

"Την αποκαλώ δήθεν έρευνα επειδή δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι πρόκειται για έρευνα, αφού βασίζεται σε υποθέσεις, σε πιθανότητες. Χρησιμοποιούνται (σ.σ. στο κείμενο της έκθεσης) οι λέξεις "ενδεχομένως, πιθανόν". Μια τέτοια ορολογία δεν επιτρέπεται στη δική μας νομική πρακτική, δεν επιτρέπεται σε άλλες χώρες και ασφαλώς δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι πρόκειται για ετυμηγορία", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Η έκθεση "μοιάζει (...) ίσως με φάρσα. Προφανώς, μπορούμε να την αποδώσουμε στο χαριτωμένο βρετανικό χιούμορ", συνέχισε ειρωνευόμενος ο Πεσκόφ αφού, όπως υπογράμμισε, το κείμενο "βασίζεται σε εμπιστευτικές πληροφορίες" από μη κατονομαζόμενες πηγές των μυστικών υπηρεσιών.

"Τέτοιες δήθεν έρευνες, σαν αυτήν για την οποία συζητούμε σήμερα, μπορεί να δηλητηριάσουν περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις" της Ρωσίας με τη Βρετανία, συνέχισε.

Ο Πεσκόφ τόνισε ότι η Μόσχα θα δώσει "όλες τις αναγκαίες απαντήσεις μέσω της διπλωματικής οδού".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ