Η Δικαιοσύνη απεφάνθη - Εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή

Η Δικαιοσύνη απεφάνθη - Εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή

Ενοχα για εγκληματική οργάνωση έκρινε το Δικαστήριο τα πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής, σε μια ιστορική απόφαση.

Από τα 18 πολιτικά πρόσωπα που καταδικάστηκαν, τα επτά, δηλαδή ο στενός πυρήνας της Χρυσής Αυγής και συγκεκριμένα οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Ηλίας Παναγιώταρος, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούν στη φυλακή. Για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση καταδικάστηκαν οι υπόλοιποι 11 βουλευτές και δύο πυρηνάρχες. 

Νωρίτερα ένοχος για την δολοφονία του Πάυλου Φύσσα είχε κριθεί ο Γιώργος Ρουπακιάς. Από τους υπόλοιπους 17 για την ίδια υπόθεση, οι 15 κρίθηκαν ένοχοι για συνέργεια.

Επίσης, για την υπόθεση της επίθεσης σε μέλη του ΠΑΜΕ, και οι τέσσερις κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας, όπως και οι πέντε, με την ίδια κατηγορία, για την επίθεση σε βάρος των Αιγύπτιων αλιέων. Συγκεκριμένα :

Αναλυτικά για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα κρίθηκαν ένοχος ο Ρουπακιάς και 15 για συνέργεια από τους 17, ενώ αθωώθηκαν δύο λόγω αμφιβολιών. Συγκεκριμένα : 

Ιωάννης Άγγος (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα, απλή οπλοκατοχή)

Μάριος – Αναστάσιος Αναδιώτης (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα)

Γεώργιος Δήμου (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα)

Ιωάννης Καζαντζόγλου (ένταξη στην εγκληματική οργάνωση, συνέργεια στην ανθρωποκτονία και οπλοκατοχή)

Ελπιδοφόρος Καλαρίτης (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα)

Ιωάννης Κομιανός ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα)

Κωνσταντίνος Κορκοβίλης (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα)

Αναστάσιος Μιχάλαρος (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα και οπλοκατοχή)

Γεώργιος Πατέλης (διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση, συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα και απλή οπλοκατοχή)

Γεώργιος Ρουπακιάς (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα, οπλοφορία, οπλοχρησία)

Σταύρος Σαντοριναίος (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα και απλή οπλοκατοχή)

Γεώργιος Σκάλκος (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα)

Γιώργος Σταμπέλος (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα)

Γεώργιος – Χρήστος Τσακανίκας (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα και απλή οπλοκατοχή)

Λέων Τσαλίκης (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα)

Αθανάσιος Τσόρβας (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και συνέργια ανθρωποκτονία Φύσσα)

Νικόλαος Τσόρβας (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα)

Αριστοτέλης Χρυσαφίτης (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα). 

Σχετικά με την επίθεση σε Αιγύπτιους αλλιεργάτες κρίθηκαν όλοι ένοχοι. Συγκεκριμένα : 

Δημήτριος Αγριογιάννης (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, φθορές και παραβίαση οικιακής ειρήνης)

Μάρκος Ευγενικός (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, φθορές και παραβίαση οικιακής ειρήνης)

Θωμάς Μαριάς (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, φθορές και παραβίαση οικιακής ειρήνης)

Αναστάσιος Πανταζής (διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρα ανθρωποκτονίας, φθορές, παραβίαση οικιακής ειρήνης και βλασφημία)

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, φθορές και παραβίαση οικιακής ειρήνης). 

Σχετικά με την επίθεση σε αφισοκολλητές του ΠΑΜΕ ένοχοι επίσης κρίθηκαν όλοι. Συγκεκριμένα : 

Κυριάκος Αντωνακόπουλος (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διατάραξη κοινής ειρήνης, απόπειρα ανθρωποκτονίας, φθορές, οπλοφορία, οπλοχρησία)

Ιωάννης Καστρινός (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διατάραξη κοινής ειρήνης, απόπειρα ανθρωποκτονίας, φθορές, οπλοφορία, οπλοχρησία)

Αναστάσιος Πανταζής (διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, διατάραξη κοινής ειρήνης, απόπειρα ανθρωποκτονίας, φθορές, οπλοφορία, οπλοχρησία)

Χρήστος – Παύλος Χατζηδάκης (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διατάραξη κοινής ειρήνης, απόπειρα ανθρωποκτονίας, φθορές οπλοφορία, οπλοχρησία). 
 


Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη στις 11 το πρωί ξεκίνησε την ανάγνωση της απόφασης στην αίθουσα τελετών του Εφετείου που έχει πλέον περιορισμένες θέσεις -περίπου 300 από τις 850 που διαθέτει- για παρευρισκόμενους -δικηγόρους , κατηγορούμενους, δημοσιογράφους, κοινό-λόγω των μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού.

Συνεχής ενημέρωση από τη Δίκη

-Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ συγκεντρωμένων και της αστυνομίας.

-Οι συγκεντρωμένοι υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα την απόφαση του δικαστηρίου που έκρινε εγκληματική οργάνωση τη Χρυσή Αυγή.

-Το δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφαση για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

-Ένοχοι οι πολιτικοί της Χρυσής Αυγής, Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη και Λαγό.

-Ο κόσμος που έχει συγκεντρωθεί ξέσπασε σε χειροκροτήματα στην απόφαση ενοχής του Ρουπακιά.

-Ένοχοι οι 5 κατηγορούμενοι για την επίθεση στους Αιγύπτιους Αλλιεργάτες κρίθηκαν όλοι ένοχοι.

-Σε επιφυλακή είναι οι άνδρες των ΜΑΤ, ενώ κατέφτασαν και οι Αύρες Νερού σε περίπτωση που χρειαστεί για τις διαδηλώσεις.

-Από λεπτό σε λεπτό αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση, ενώ έχουν ξεκινήσει κάποιες μικροεντάσεις στη συγκέντρωση γύρω από το Εφετείο.

-«Ελπίζουμε η δικαιοσύνη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δώσει και αυτή την ετυμηγορία που πρέπει”, τόνισε από το Εφετείο Αθηνών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν την ανακοίνωση της απόφασης της δίκης για την Χρυσή Αυγή.

Επί 7 ολόκληρα χρόνια, τόνισε ο κ. Τσίπρας, αυτό το βάρος το κουβαλούσε σχεδόν μόνη της αυτή η ηρωική μορφή η Μάγδα Φύσσα και σήμερα παίρνουμε όλοι μαζί λίγο από αυτό το άχθος για τη Δημοκρατία και την αξιοπρέπεια.

Τόνισε ότι η ετυμηγορία του λαού της Αθήνας είναι πως δεν είναι αθώοι για τη δράση τους, για τις δολοφονίες, τις βιαιοπραγίες, για τη δηλητηρίαση της ελληνικής κοινωνίας με μίσος και διχασμό.

«Στη συνείδηση του ελληνικού λαού όμως είναι εγκληματική οργάνωση και θα πάει εκεί που πρέπει, δηλαδή στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας, έτσι όπως αρμόζουν οι αγώνες αυτού του λαού η ιστορία αυτού του τόπου», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

-8 κατηγορούμενοι στην αίθουσα: Άγγος, Μιχαλάρος, Καζαντζόγλου, Χρυσαφίτης, Σκάλκος, Θανάσης και Τσόρβας για τη δολοφονία Φύσσα, Χατζηδάκης, για την επίθεση στο ΠΑΜΕ.

-«Είμαστε εδώ, γιατί δεν εφησυχάζουμε. Αναμένουμε, η απόφαση του δικαστηρίου να βγει με οδηγό την αλήθεια, μια αλήθεια που αποδείχθηκε με πλήθος στοιχείων καθ' όλη αυτή τη μακρόχρονη ακροαματική διαδικασία της δίκης, η οποία δυστυχώς καθυστέρησε με ευθύνη των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο κ. Κουτσούμπας συμμετέχει στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, συνδικάτων, Φοιτητικών Συλλόγων και φορέων, έξω από το Εφετείου, για τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

-Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας, στο Εφετείο αναμένεται να συγκεντρωθούν περίπου 10.000-15.000 άτομα, είτε μεμονωμένα είτε σε γκρουπ.

-Έξω από το Εφετείο Αθηνών βρέθηκε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. «Σήμερα τα θύματα και η Δημοκρατία ζητούν δικαίωση. Είμαστε όλοι εδώ γιατί δεν υπάρχει χώρος για το φασισμό στη ζωή μας και μόνο μαζί, τελειώνουμε με τους νεοναζί», δήλωσε η κ. Γεννηματά.

-Πληθαίνουν όλο και περισσότερο οι διαδηλωτές που συγκεντρώνονται έξω από το Εφετείο, ενόψει της απόφασης για τη Χρυσή Αυγή. Ο κύριος όγκος όσων συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια αναμένεται να συγκεντρωθεί στις 11:00 που θα αρχίσουν και οι στάσεις εργασίας που έχουν κηρύξει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις.

-Πριν από λίγη ώρα έφτασε στο Εφετείο αντιπροσωπεία της ΝΔ, αποτελούμενη από τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Στεργίου, τον γενικό διευθυντή του κόμματος Γιάννη Μπρατάκο, τον εκπρόσωπο Τύπου Τάσο Γαϊτάνη και τον επικεφαλής της ΟΝΝΕΔ Παύλο Μαρινάκη. «Η Νέα Δημοκτρατια έφραξε τον δρόμο στους νοσταλγούς του φασισμού και τους ρατσιστές. Βρέθηκε παντού απέναντί τους και στην κοινωνία και στη Βουλή. Ακύρωσε τα σχέδιά τους στην πράξη, θέτοντάς τους στο περιθώριο, εκεί που πραγματικά ανήκουν», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Γιώργος Στεργίου. Η ΝΔ «ανέδειξε την εγκληματική τους δράση, αυτή που σήμερα εδώ αξιολογείται ποινικά από την ελληνική δικαιοσύνη. Ο πόλεμος κατά του μίσους και της βίας είναι διαρκής».

-Με ένα πανό που γράφει «μόνη δικαίωση οι ναζί στη φυλακή» και με τη φωτογραφία του δολοφονημένου, από τον Γιώργο Ρουπακιά της Χρυσής Αυγής, Παύλου Φύσσα έφτασε έξω από το Εφετείο η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσα τους και ο βουλευτής Παύλος Πολάκης, ο οποίος δήλωσε «Σε μια τεράστια παλλαϊκή συγκέντρωση, όλος ο δημοκρατικός κόσμος βρίσκεται εδώ και περιμένει μια απόφαση δικαίωση για την μνήμη του Παύλου Φύσσα. Πιστεύω ότι η δικαιοσύνη θα σταθεί στο ύψος της. Είναι ιστορική στιγμή η οποία ζούμε. Η δικαιοσύνη θα βάλει ταφόπλακα στην εγκληματική οργάνωση».

-Φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν πορεία στην Αλεξάνδρας με σύνθημα «Λευτεριά στο λαό, θάνατος στον φασισμό». Έξω από το Εφετείο ακούγονται επίσης από μεγάφωνα συνθήματα, τραγούδια του Παύλου Φύσσα, και το Bella Ciao.

-Λίγο πριν από τις 9 το πρωί, με κεντρικό σύνθημα «Δεν είναι αθώοι, οι ναζί στη φυλακή», άρχισαν να συγκεντρώνονται μπροστά από το Εφετείο Αθηνών πλήθος κόσμου, πολιτικά κόμματα, σωματεία, συνδικαλιστικές ομοσπονδίες, συνδικάτα, αντιφασιστικές πρωτοβουλίες οργανώσεις της Αριστεράς, φοιτητές, μαθητές, καθώς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου.

-Έξω από το δικαστήριο βρίσκονται από νωρίς το πρωί εκπρόσωποι κομμάτων, συλλογικότητες και μέλη αντιφασιστικών συγκεντρώσεων ενώ εντός του κτηρίου έφτασε λίγο μετά τις 8:30 η Μάγδα Φύσσα, η οποία στις 10:30 μπήκε στην αίθουσα.

Οι κατηγορούμενοι, οι υποθέσεις και οι κατηγορίες

Δολοφονία Παύλου Φύσσα (ξημερώματα 18ης Σεπτεμβρίου 2013 Κερατσίνι από μέλη Τοπικής Νίκαιας)

Κατηγορούμενοι: 18

Γιώργος Ρουπακιάς: ανθρωποκτονία από πρόθεση

Ιωάννης Καζαντζόγλου: άμεση συνέργεια σε ανθρωποκτονία

Απλή συνέργεια στη δολοφονία οι :

Ιωάννης Άγγος

Αναστάσιος -Μάριος Αναδιώτης

Γεώργιος Δήμου

Ελπιδοφόρος Καλαρίτης

Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός

Κωνσταντίνος Κορκοβίλης

Αναστάσιος Μιχάλαρος

Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας- πυρηνάρχης της οργάνωσης

Σταύρος Σαντοριναίος

Γεώργιος Σκάλκος

Γέωργιος Σταμπέλος

Γεώργιος -Χρήστος Τσακανίκας

Λέων Τσαλίκης

Αθανάσιος Τσόρβας

Νικόλαος Τσόρβας και

Αριστοτέλης Χρυσαφίτης.

Επίθεση σε βάρος τριών Αιγύπτιων ψαράδων (Ικόνιο Περάματος 12 Ιουνίου 2012 από μέλη της Τοπικής Περάματος )

Κατηγορούμενοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας: 5

Αναστάσιος Πανταζής πυρηνάρχης Περάματος

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος

Δημήτριος Αγριογιάννης

Θωμάς Μαριάς και

Μάρκος Ευγενικός.

Επίθεση σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ (12 Σεπτεμβρίου 2013 στο Πέραμα από μέλη τοπικής Περάματος σε βάρος αφισοκολλητών έξω από Ζώνη)

Κατηγορούμενοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας : 4

Αναστάσιος Πανταζής

Χρήστος- Αντώνιος Χατζηδάκης

Κυριάκος Αντωνακόπουλος και

Ιωάννης Καστρινός.

Οι 24 από τους 26 κατηγορούμενους για τις τρεις επιθέσεις βαρύνονται επιπλέον και με το αδίκημα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

Οι άλλοι 2 – οι πυρηνάρχες Πατέλης και Πανταζής - βαρύνονται με αυτό της διεύθυνσης μαζί με τους 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής (ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα που προέκυψε μετά τις εκλογές Ιουνίου 2012)

Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης

Κατηγορούμενοι συνολικά 20 (18 βουλευτές και 2 πυρηνάρχες)

Νίκος Μιχαλολιάκος

Χρήστος Παππάς

Ηλίας Κασιδιάρης

Γιάννης Λαγός

Ηλίας Παναγιώταρος

Κωνσταντίνος Μπαραμπαρούσης

Ελένη Ζαρούλια

Γιώργος Γερμενής

Παναγιώτης Ηλιόπουλος

Νίκος Μίχος

Γιώργος Γερμενής

Αντώνης Γρέγος

Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος

Ευστάθιος Μπούκουρας

Πολύβιος Ζησιμόπουλος

Νίκος Κούζηλος

Αρτέμης Ματθαιόπουλος

Δημήτρης Κουκούτσης.

Και οι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής

* Επιπλέον κατηγορίες για κακουργηματικού ή πλημμεληματικού βαθμού οπλοκατοχή αντιμετωπίζουν οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Νίκος Μίχος (όπλα και πυρομαχικά) Στάθης Μπούκουρας και Χρήστος Παππάς ο οποίος βαρύνεται επίσης και με υπεξαίρεση μνημείου (πλημμέλημα)

Ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική

Κατηγορούμενοι συνολικά 45 (οι 24 από τις τρεις πρώτες υποθέσεις) και οι ακόλουθοι 21:

Διονύσης Αγιοβλασίτης

Γεώργιος Αποστολόπουλος

Νικόλαος Αποστόλου

Χρήστος Γαλανάκης

Σαββας Γαροφαλάκης

Αριστόδημος Δασκαλάκης

Γεώργιος Καλπιτζής

Διονύσιος Λιακόπουλος

Εμμανουήλ Μαυρικάκης

Θωμάς Μπαρέκας

Νικολέτα Μπενέκη

Νικόλαος Παπαβασιλείου

Γιώργος Περρής

Γιώργος Πετράκης

Βενετία Πόπορη (αστυνομικός)

Βασίλειος Σιατούνης

Θεώνη Σκαρπέλη

Θέμις Σκορδέλη

Χρήστος Στεργιόπουλος

Αθανάσιος Στράτος

Εμμανουήλ Ψυλλάκης.

Το σύνολο των κατηγορουμένων που είναι αντιμέτωποι με εγκληματική οργάνωση, είτε ως ηγεσία είτε ως μέλη, είναι 65.

Άλλοι 3 δικάζονται για πλημμελήματα.

Πρόκειται για τους

Μαργαρίτα Μικελάτου (σύζυγος Ρουπακιά) για ψευδή κατάθεση

Θεόδωρο Στέφα για παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών και

Αναστάσιο Χιλιό για παράνομη κατοχή όπλων και κατοχή ναρκωτικών