Η διαρροή λαδιού δεν συνιστά λόγο για να διακοπεί η λειτουργία του Nord Stream
Η Siemens εκθέτει την Gazprom

Η διαρροή λαδιού δεν συνιστά λόγο για να διακοπεί η λειτουργία του Nord Stream

H διαρροή λαδιού μηχανής, που όπως υποστηρίζει η Gazprom διαπιστώθηκε στη μοναδική εν λειτουργία τουρμπίνα στο σταθμό συμπίεσης της Πορτόβαγια, δεν συνιστά τεχνικό λόγο, ικανό για τη διακοπή της λειτουργίας του Nord Stream, ανακοίνωσε η Siemens Energy ENR1n. De την Παρασκευή.

«Τέτοιες διαρροές δεν επηρεάζουν συνήθως τη λειτουργία μιας τουρμπίνας και μπορούν να σφραγιστούν επί τόπου. Είναι μια διαδικασία ρουτίνας στο πλαίσιο των εργασιών συντήρησης», ανέφερε η εταιρεία.

«Στο παρελθόν, επίσης, τέτοιου είδους διαρροές δεν οδήγησαν σε διακοπή της λειτουργίας. Στη Siemens Energy δεν έχουν ανατεθεί προς το παρόν εργασίες συντήρησης, όμως είμαστε σε αναμονή», πρόσθεσε η γερμανική εταιρεία.

«Ανεξάρτητα από αυτό, έχουμε ήδη επισημάνει πολλές φορές ότι υπάρχουν πολλές άλλες διαθέσιμες τουρμπίνες στον σταθμό συμπίεσης της Πορτοβάγια ώστε να λειτουργήσει ο Nord Stream 1», καταλήγει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι η Gazprom είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι ο Nord Stream 1, λόγω της συγκεκριμένης βλάβης, θα παραμείνει κλειστός μέχρι νεωτέρας, με αποτέλεσμα οι ροές φυσικού αερίου να μην συνεχιστούν, όπως αναμενόταν αρχικά τα ξημερώματα του Σαββάτου, μετά από την τριήμερη διακοπή για συντήρηση.

Στην ανακοίνωσή της, η Gazprom ανέφερε ότι «διαπιστώθηκε διαρροή λαδιού μηχανής με πρόσμιξη στεγανοποιητικού υλικού στους ακροδέκτες των καλωδίων των αισθητήρων ταχύτητας του ρότορα χαμηλής και ενδιάμεσης πίεσης» στην τουρμπίνα κατά τη διάρκεια αυτής της εργασίας συντήρησης. «Μέχρι την επισκευή (...) η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream θα ανασταλεί πλήρως», δήλωσε ο όμιλος.

Επισημαίνεται ότι η Gazprom έλαβε προειδοποίηση από την ρωσική ρυθμιστική αρχή τεχνικού ελέγχου (Rostekhnadzor) σχετικά με μια βλάβη στην τουρμπίνα. Ο αγωγός δεν θα λειτουργήσει έως ότου επιδιορθωθεί η βλάβη, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η διαρροή λαδιού μηχανής διαπιστώθηκε στην κύρια τουρμπίνα αερίου στον σταθμό συμπίεσης Πορτοβάγια, κοντά στην Αγία Πετρούπολη.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η τουρμπίνα δεν μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια μέχρι να αποκατασταθεί η διαρροή και δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την επανέναρξη των προμηθειών φυσικού αερίου μέσω του αγωγού, ο οποίος επρόκειτο να επανέλθει σε λειτουργία τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου μετά από τριήμερη διακοπή συντήρησης.

Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream σταματάει για αόριστο χρονικό διάστημα, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti επικαλούμενο ανακοίνωση της πετρελαϊκής εταιρείας Gazprom, γράφει η εφημερίδα Novaya Gazeta. Europe.

«Η Gazprom απέστειλε επιστολή σχετικά με τις βλάβες του κινητήρα του αγωγού Nord Stream και την ανάγκη επιδιόρθωσής τους στη Siemens», μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων. «Η Gazprom σταμάτησε τη λειτουργία της μοναδικής εναπομείνασας τουρμπίνας του αγωγού Nord Stream στις 31 Αυγούστου. Η αναστολή της λειτουργίας της για τρεις ημέρες ήταν απαραίτητη «για τη διενέργεια συντήρησης και προγραμματισμένων προληπτικών εργασιών συντήρησης».

Η Gazprom επικαλέστηκε την εταιρεία Siemens, η οποία φέρεται να είπε ότι οι αναγκαίες επισκευές μπορούν να γίνουν μόνο «σε συνθήκες εξειδικευμένου εργαστηρίου».

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα είχε μειώσει την προμήθεια μέσω του αγωγού στο 40% της χωρητικότητας τον Ιούνιο και στο 20% τον Ιούλιο. Το Κρεμλίνο θεωρεί ότι οι κυρώσεις, που επιβλήθηκαν από τη Δύση μετά την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ευθύνονται για την παρεμπόδιση των επιχειρήσεων ρουτίνας και συντήρησης του Nord Stream 1. Οι Βρυξέλλες δηλώνουν ότι αυτό είναι ένα πρόσχημα και η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως οικονομικό όπλο.