Η διαφορά με το προληπτικό κλείσιμο της εθνικής οδού

Η διαφορά με το προληπτικό κλείσιμο της εθνικής οδού

Ήταν Δεκέμβριος του 2017 όταν και μετά από μία έντονη χιονόπτωση η εθνική οδός Αθηνών Λαμίας για μία ακόμα φορά αποτελούσε τον «τόπο μαρτυρίου»  για εκατοντάδες οδηγούς. Μέχρι αργά το βράδυ της 22ας Δεκεμβρίου η κυκλοφορία είχε τεράστια προβλήματα και η ουρά των αυτοκινήτων έφτανε σχεδόν τα είκοσι χιλιόμετρα. Τότε ουδείς είχε σκεφτεί να διακόψει προληπτικά την κυκλοφορία, αφήνοντας τους οδηγούς στο έλεος του χιονιά. 

Τέσσερα χρόνια μετά και αφού προηγήθηκαν εθνικές εκλογές μία ανάλογη κατάσταση διαδραματίστηκε στο ίδιο σημείο χωρίς όμως αυτή τη φορά να καταγραφούν τόσο σοβαρά προβλήματα.  Η «Μήδεια» μπορεί να έδειξε τα δόντια της όμως στην εθνική οδό Αθηνών Λαμίας δεν παρατηρήθηκαν ούτε χιλιόμετρα ουράς, ούτε μεγάλες διαμαρτυρίες.  

Η μεγάλη διαφορά ήταν ότι το Μέγαρο Μαξίμου αυτή τη φορά κινήθηκε προληπτικά, διακόπτοντας από πριν την κυκλοφορία. Μία επιλογή που μπήκε στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή ήταν μία κίνηση απολύτως μελετημένη με μοναδικό της γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών.   "Αποφασίστηκε να κλείσει συντεταγμένα και οργανωμένα, κατά τις ώρες της μεγάλης χιονόπτωσης, ακριβώς γιατί είναι προτιμότερο να υπάρχουν μικρές ταλαιπωρίες παρά χιλιάδες εγκλωβισμένοι όπως γινόταν στο παρελθόν. Αυτή άλλωστε είναι και η διεθνής πρακτική” τόνισε στο liberal.gr κυβερνητική πηγή. 

Η «Μήδεια» πάντως δεν αποδείχθηκε εύκολος αντίπαλος για την κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά στην ηλεκτροδότηση, υπήρξαν βλάβες -κυρίως από πτώση μεγάλων δένδρων σε στύλους της ΔΕΗ- που σε πολλές περιπτώσεις έλαβαν χώρα σε δυσπρόσιτες περιοχές, με συνέπεια να χρειάζονται ειδικά οχήματα για τη μεταφορά των τεχνικών. Από την πρώτη στιγμή επιχειρήθηκαν συντονισμένες προσπάθειες για την αποκατάστασή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς ο μηχανισμός βρισκόταν σε επαγρύπνηση.

Παρόλαυτα πολλές περιοχές παρέμειναν στο σκοτάδι για πάρα πολλές ώρες, στοιχείο που θα πρέπει να προβληματίσει για την αποτελεσματικότητα των δομών.  Σε ό,τι αφορά στην κριτική για το 112, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι κάποιοι επιμένουν να μην καταλαβαίνουν ότι δεν αποτελεί εργαλείο ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού, αλλά χρησιμοποιείται μόνο όταν κινδυνεύει η ανθρώπινη ζωή. «Η Κουμουνδούρου, αφού ως κυβέρνηση ουδέποτε είδε την αναγκαιότητα του 112 και έμεινε άπραγη, τώρα ως αντιπολίτευση δεν έχει καταλάβει ακόμη πότε μπορεί να χρησιμοποιείται ο αριθμός» σημείωσε η ίδια πηγή που δεν κρύβει την ενόχλησή της για την προσπάθεια μικροκομματικής εκμετάλλευσης του κύματος κακοκαιρίας.