Η Citigroup αποχωρεί από 13 χώρες – Τριπλασιασμός κερδών στο πρώτο τρίμηνο

Η Citigroup αποχωρεί από 13 χώρες – Τριπλασιασμός κερδών στο πρώτο τρίμηνο

Κερδοφορία που υπερέβη σημαντικά τις προβλέψεις των αναλυτών για το πρώτο τρίμηνο εμφάνισε η Citigroup χάρη στην ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και των δραστηριοτήτων επενδυτικής τραπεζικής με τη νέα επικεφαλής του ομίλου να δίνει το στίγμα των προθέσεων της με την απόφαση εξόδου από ένα αριθμό χωρών.

Η τρίτη μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη $7,9 δις, τριπλάσια αυτών που πέτυχε την ίδια περίοδο πέρυσι καθώς ενεργοποίησε κεφάλαια που είχε αφήσει στην άκρη για επισφάλειες λόγω της πανδημίας. Ο όμιλος ευνοήθηκε επίσης από τις αναδοχές οχημάτων ειδικού σκοπού (SPAC) κερδίζοντας κομμάτι της πίτας.   

Σύμφωνα με την UBS, «Η πρώτη εντύπωση είναι ότι η νέα επικεφλής Jane Fraser παίζει τις σωστές νότες στέλνοντας το μήνυμα ότι οι στρατηγικές αλλαγές που θα βελτιώσουν το προφίλ κερδοφορίας είναι επείγουσες».

Η Fraser αντικατέστησε τον Michael Corbat στο τιμόνι του ομίλου την 1η Μαρτίου και προσπαθεί να φέρει τη Citigroup στα αντίστοιχα επίπεδα κερδοφορίας των άλλων ανταγωνιστριών τραπεζών, όπως και την απόδοση της μετοχή της.  

Την τελευταία δεκαετία η μετοχή της Citigroup έμεινε πολύ πίσω από τις μετοχές της JPMorgan Chase και της Bank of America από άποψης απόδοσης ενώ ο όμιλος αντιμετώπισε και θέματα με τις εποπτικές αρχές λόγω λειτουργικών προβλημάτων.

Η νέα στρατηγική που χάραξε η Fraser θα δει τον τραπεζικό όμιλο να αποχωρεί από τις εργασίες λιανικής τραπεζικής σε 13 χώρες στην Ασία, Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, όπως την Αυστραλία, την Κίνα και την Ινδία, αγορές όπου δεν έχει την αναγκαία κλίμακα για να αντιμετωπίσει επιτυχώς τον ανταγωνισμό.

«Πιστεύουμε ότι τα κεφάλαια μας, οι επενδύσεις και οι πόροι μας είναι καλύτερο να διοχετευτούν σε ευκαιρίες υψηλότερων αποδόσεων στη διαχείριση περιουσίας και στις υπηρεσίες του θεσμικού πελατολογίου μας στην Ασία», δήλωσε η νέα διευθύνουσα σύμβουλος.

Στη λιανική τραπεζική η Citigroup θα διατηρήσει τα κέντρα πλούτου στη Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ, το Λονδίνο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο βραχίονας των θεσμικών πελατών που περιλαμβάνει τις δραστηριότητες στις κεφαλαιαγορές, το private banking και το commercial banking δεν θα επηρεαστεί από τις αλλαγές.  

Η Citigroup δεν ανακοίνωσε χρονοδιάγραμμα για τις σχεδιαζόμενες εξόδους, ωστόσο η νέα επικεφαλής που μεγάλωσε στη Σκωτία δήλωσε στους αναλυτές ότι δεν θα υπάρξουν κωλυσιεργίες στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου.

Όπως και στις ανταγωνίστριες τράπεζες, η κερδοφορία της Citigroup ευνοήθηκε από την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας στην οποία συνέβαλλαν οι ταχείς ρυθμοί εμβολιασμών που επέτρεψαν σε πολύ κόσμο να επιστρέψει στις δουλειές του αλλά και από τη δημοσιονομική ένεση των $1,9 τρισ.

Ο όμιλος απελευθέρωσε $3,85 δισ. προβλέψεων για επισφαλή δάνεια. Τα έσοδα από δραστηριότητες επενδυτικής τραπεζικής εκτοξεύτηκαν 46% το πρώτο τρίμηνο, όπως και σε άλλες μεγάλες τράπεζες της Wall Street.

H Citigroup είχε μεγάλο μερίδιο αγοράς στην άντληση κεφαλαίων για τα οχήματα ειδικού σκοπού για εξαγορές, τα λεγόμενα SPAC, όπου τα deals έφτασαν τα $100 δισ. μέχρι στιγμής φέτος.

Ωστόσο, ο CFO του ομίλου Mark Mason δήλωσε ότι είναι αμφίβολο αν η έκρηξη αυτή θα συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς. «Αναμένουμε μια πτώση στις δραστηριότητες που σχετίζονται με τα SPAC και τις αναδοχές καθώς τα επιτόκια θα ωθήσουν τους επενδυτές προς πιο σίγουρες αποδόσεις».

Η Citigroup ένιωσε την επίπτωση των πολύ χαμηλών επιτοκίων και την τάση των καταναλωτών να χρησιμοποιούν χρεωστικές κάρτες για αγορές και να αποπληρώνουν χρέη. Τα έσοδα μειώθηκαν 7% στα $19,3 δισ. ενώ τα κέρδη προ προβλέψεων έπεσαν 18%. Ενας κύριος λόγος ήταν η μείωση κατά 18% των εσόδων από πιστωτικές κάρτες. Τα καθαρά έσοδα τόκων υποχώρησαν 12% σε σύγκριση με το περυσινό πρώτο τρίμηνο στα $10,2 δις.