Η Βόρεια Κορέα απελευθέρωσε τρεις Αμερικανούς κρατούμενους

Η Βόρεια Κορέα απελευθέρωσε τρεις Αμερικανούς κρατούμενους

Tρεις αμερικανοί που κρατούντο ως φυλακισμένοι στη Βόρεια Κορέα, απελευθερώθηκαν και κατευθύνονται στην πατρίδα τους, σε μία ένδειξη καλής θέλησης που δείχνει ο Κιμ Γιονγκ Ουν, πριν την προγραμματισμένη συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Με ανάρτησή του στο twitter, ο αμερικανός πρόεδρος, αναφέρει πως «με ικανοποίηση σας ενημερώνω πως ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο βρίσκεται στον αέρα με κατεύθυνση τις ΗΠΑ από τη Βόρεια Κορέα, έχοντας μαζί του τους 3 θαυμάσιους κυρίους που όλοι ανυπομονούμε τόσο να συναντήσουμε» και προσθέτει πως «φαίνεται πως είναι καλά στην υγεία τους ενώ να σας πως ότι η ημερομηνία και η τοποθεσία για τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Βόρειας Κορέας έχουν κανονιστεί».

Με νέα ανάρτησή του, ο Τραμπ αναφέρει πως ο Πομπέο και οι «καλεσμένοι» του θα αφιχθούν στην αεροπορική βάση Άντριους στις 2 μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) και σημειώνει πως ο ίδιος θα είναι εκεί για να τους συναντήσει.

Η Νότια Κορέα καλωσόρισε την κίνηση αυτή ως θετική για τις επικείμενες συνομιλίες ανάμεσα στον Τραμπ και τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν. Ζήτησε επίσης από την Πιονγκγιάνγκ να απελευθερώσει και έξι νοτιοκορεάτες κρατουμένους.

Ο Πομπέο είχε φθάσει νωρίτερα σήμερα στην Πιονγκγιάνγκ, την πρωτεύουσα της βόρειας Κορέας, από την Ιαπωνία. Οι τρεις αμερικανοί κρατούμενοι που απελευθερώθηκαν είναι ο αμερικανοκορεάτης ιεραπόστολος Κιμ Ντονγκ-Τσουλ, ο Κιμ Σανγκ-Ντουκ, γνωστός και ως Τόνι Κιμ, ο οποίος πέρασε έναν μήνα διδάσκοντας στο χρηματοδοτούμενο από το εξωτερικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Πιονγκγιάνγκ (PUST) πριν συλληφθεί το 2017 και ο Κιμ Χακ-Σονγκ, ο οποίος είχε διδάξει επίσης στο PUST.

Φωτογραφία: AP