Η ατζέντα του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα

Η ατζέντα του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα

Θέματα πολιτικά αλλά και οικονομικο-εμπορικά και ενεργειακά, προσφυγικό, συριακή κρίση και κυπριακό, πέρα από τα συμφέροντα των ιταλικών επιχειρήσεων, είναι στο επίκεντρο της αποστολής στην Αθήνα του υπουργού Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι, που πραγματοποιεί σήμερα την πρώτη διμερή επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας από το 2005.

Προβλεπόμενες συναντήσεις είναι αυτές με τον πρόεδρο της ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον υπουργό Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη και τον επικεφαλής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην ελληνική πρωτεύουσα ο υπουργός Τζεντιλόνι θα ανοίξει και τις εργασίες στο Ιταλο-ελληνικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στην έδρα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας που εστιάζεται στη αγρο-βιομηχανική συνεργασία και θα επισκεφθεί το εργοτάξιο του Πολιτιστικού Κέντρου, δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που πραγματοποιείται από την εταιρία Σαλίνι σε σχέδιο του Ρέντζο Πιάνο.

Οι συναντήσεις προσφέρουν την ευκαιρία για την ενίσχυρη των διμερών σχέσεων, που ευνοούνται από τη γεωγραφική και πολιτιστική γειτνίαση και από μία κοινή ευαισθησία για τις σημερινές προκλήσεις στις οποίες καλείται να απαντήσει η ΕΕ. Η Ιταλία είναι πράγματι ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας καθώς και ο σημαντικός πολιτιστικός συνομιλητής.

Η επίσκεψη του υπουργού Τζεντιλόνι ακολουθεί την επίσκεψη της προέδρου του Κοινοβουλίου Λάουρα Μπολντρίνι και θα συνεχιστεί από μία αποστολή του υπουργού Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ