Η αρχή του τέλους: Η Ευρώπη χαλαρώνει τα μέτρα - Το σχέδιο για την Ελλάδα
Πανδημία

Η αρχή του τέλους: Η Ευρώπη χαλαρώνει τα μέτρα - Το σχέδιο για την Ελλάδα

Ένα ντόμινο άρσης περιοριστικών μέτρων πραγματώνεται τις τελευταίες ημέρες στη γηραιά Ήπειρο, με μία σειρά ευρωπαϊκών κρατών να σκιαγραφεί το τέλος της πανδημίας. Το φαινόμενο αυτό έρχεται ως αποτέλεσμα της μειωμένης πίεσης στα συστήματα υγείας, παρόλο που ο αριθμός των κρουσμάτων δεν έχει σημειώσει σημαντική πτώση.

Την ίδια ώρα, το σχέδιο της εξόδου από την πανδημία προετοιμάζει και η κυβέρνηση, τα πρώτα στάδια του οποίου φαίνεται να περιλαμβάνουν άρση των περιορισμών για τους εμβολιασμένους πολίτες.

Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση των επιστημόνων την Τετάρτη ξεκαθαρίστηκε ότι η πορεία προς την άρση των μέτρων έχει χαραχτεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα συμβεί μέσα στα επόμενα 24ωρα. Τόσο οι ειδικοί όσο και η κυβέρνηση επιθυμεί να στείλει το μήνυμα της επιστροφής σε μία κανονικότητα με απώτατο όριο πλήρους υλοποίησης του συγκεκριμένου σχεδιασμού τον Μάρτιο.

Με άλλα λόγια το Μέγαρο Μαξίμου προσανατολίζεται προς την κατεύθυνση της κατάργησης όλων των υφιστάμενων μέτρων μέσα στον επόμενο μήνα (χωρίς αυτή τη στιγμή να είναι σαφές το πότε), με μοναδική εξαίρεση τη χρήση μάσκας σε χώρους που παρατηρείται συνωστισμός. Η σύσταση αυτή δεν πρόκειται να εκλείψει πιθανότατα μέχρι και μετά το Πάσχα.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες οι Απόκριες μάλλον θα είναι η τελευταία γιορτή όπου και θα εφαρμοστούν οι περιορισμοί τους οποίους γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Οι «κόφτες» στη χωρητικότητα των μαγαζιών είτε σε ό,τι αφορά τους όρθιους στην εστίαση θα σταματήσουν και ο Μάρτιος θα μπει χωρίς μέτρα. Ο στόχος είναι η επαναφορά στην προ κορονοϊού εποχή να ενισχύσει από τη μία την οικονομία και από την άλλη να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποκαταστήσουν την κοινωνική τους δραστηριότητα.

Εάν ισχύει αυτό το σενάριο ο όποιος περιορισμός ισχύει φέτος για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις, θα είναι και ο τελευταίος μιας σειράς περιορισμών που κυριάρχησαν τα τελευταία χρόνια.

Όλα αυτά βεβαίως θα ισχύσουν για όλους όσοι έχουν κάνει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου και όχι για τους ανεμβολίαστους, για τους οποίους οι απαγορεύσεις θα παραμείνουν ενεργές.

Άρση των περιοριστικών μέτρων στην Ευρώπη

Συγκεκριμένα, όπως παρουσιάζεται στα παρακάτω γραφήματα, ο αριθμός των ημερησίων κρουσμάτων συνολικά στην Ευρώπη δείχνει μικρές πτωτικές τάσεις, αλλά οι σοβαρές νοσηλείες μειώνονται με σταθερούς ρυθμούς στις χώρες που αίρουν σταδιακά τους περιορισμούς.

Ιταλία: Τέλος η μάσκα σε ανοιχτούς χώρους

Η Ιταλία πραγματοποίησε σήμερα ένα βήμα προς μια σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα στη μάχη εναντίον του κορονοϊού, με τον τερματισμό της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και την επαναλειτουργία των κλαμπ.

Από σήμερα σε όλη την ιταλική επικράτεια η μάσκα δεν είναι πλέον υποχρεωτική στους υπαίθριους χώρους, όμως πρέπει πάντα να έχει κανείς μία πρόχειρη για να μπορεί να τη φοράει σε περιπτώσεις συναθροίσεων ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας.

Γαλλία: Χαλαρώνουν τα μέτρα για τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Η Γαλλία καταργεί την υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους κλειστούς δημόσιους χώρους, όπου απαιτείται για την είσοδο σε αυτούς εμβολιαστικό πάσο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.

Το υπουργείο αναφέρει επίσης ότι οι μάσκες θα παραμείνουν υποχρεωτικές για τα δημόσια μέσα μεταφοράς και για τους κλειστούς χώρους όπου δεν απαιτείται το εμβολιαστικό πάσο.

Βρετανία: Τέλος όλων των περιοριστικών μέτρων

Τέλος σε όλα τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας εντός του Φεβρουαρίου αποφάσισε να βάλει ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, περιλαμβανομένης της χρήσης μάσκας και της υποχρέωσης καραντίνας για τους θετικούς στον κορονοϊό.

Ο Τζόνσον ανέφερε ότι θα δημοσιοποιήσει το πλήρες σχέδιο για την κατάργηση των περιοριστικών μέτρων στις 21 Φεβρουαρίου, προσθέτοντας πάντως ότι εφόσον συνεχιστεί η ενθαρρυντική τάση, οι περιορισμοί μπορούν να καταργηθούν στην Αγγλία τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Τσεχία: Χωρίς πιστοποιητικά η πρόσβαση σε εστίαση και ψυχαγωγία

Η Τσεχία έγινε η τελευταία χώρα που προχώρησε σε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, όπως είχε ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα. Η πλειονότητα των περιορισμών θα αρθεί μέχρι την 1η Μαρτίου, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα.

Από σήμερα οι πολίτες δεν υποχρεούνται να επιδεικνύουν πιστοποιητικό Covid για να έχουν πρόσβαση σε εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, κομμωτήρια, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ από τις 19 Φεβρουαρίου έως και 5.000 θεατές θα μπορούν να παρακολουθούν καθήμενοι συναυλίες και αγώνες.ΠΟΥ: Η πανδημία δεν έχει τελειώσει

ΠΟΥ: Το τέλος της πανδημίας δεν έχει φθάσει ακόμα

Συγκεκριμένα, η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Σούμια Σουαμινάθαν δήλωσε σήμερα Παρασκευή ότι ο κόσμος δεν έχει φθάσει ακόμα στο τέλος της πανδημίας της COVID-19 καθώς θα υπάρξουν και άλλες παραλλαγές του ιού.

«Έχουμε δει τον ιό να εξελίσσεται, να μεταλλάσσεται…άρα γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν περισσότερες παραλλαγές, περισσότερες ανησυχητικές παραλλαγές, άρα δεν είμαστε στο τέλος της πανδημίας», δήλωσε η Σουαμινάθαν σε δημοσιογράφους στη Νότια Αφρική όπου επισκέπτεται μονάδες παραγωγής εμβολίων μαζί με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.