Η Αποσυγκέντρωση σημαία του Φιλελευθερισμού

Η Αποσυγκέντρωση σημαία του Φιλελευθερισμού

Ο Παύλος Γερουλάνος δήλωσε ότι απόλυτη προτεραιότητα είναι να προχωρήσει η χώρα σε ριζική αποσυγκέντρωση της εξουσίας, ως προϋπόθεση για τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και τη δίκαιη κατανομή του πλούτου. Η κυβέρνηση, επισημαίνει ο κ. Γερουλάνος, επενδύει τεράστια ποσά σε ένα μοντέλο που έχει παρέλθει και χρηματοδοτεί εκείνους που προστατεύουν το κεφάλαιο τους από το συστημικό ρίσκο της χώρας. Έτσι την επόμενη χρεοκοπία θα την πληρώσουν μόνο τα μεσαία και χαμηλά στρώματα.

Διότι πως θα γίνει αποσυγκέντρωση όταν τα δύο μεγάλα κόμματα αρνούνται να αποποιηθούν εξουσία; Η ΝΔ με το νόμο του δήθεν «επιτελικού κράτους» και ο ΣΥΡΙΖΑ που σε κάθε ευκαιρία καπέλωνε τους θεσμούς στους οποίους θα έπρεπε να μεταφέρει εξουσία (ΟΤΑ, Πανεπιστήμια, επιμελητήρια).

Ό,τι ακριβώς δήλωσε ο κ. Γερουλάνος περίμενα να δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης. Είχα λόγους να πιστεύω ότι ο στενός του συνεργάτης υπουργός κ. Γεραπετρίτης ήταν και αυτός της άποψης ότι για να προχωρήσει η χώρα έχει ανάγκη από ριζική αποσυγκέντρωση της εξουσίας. Ματαίως περίμενα. Έχω την εντύπωση ότι αντί για αποσυγκέντρωση έχουμε προσπάθεια μεγαλύτερης συγκέντρωσης. Δεν θέλω να είμαι μάντης κακών, αλλά η υπερβολική συγκέντρωση εξουσίας αφενός διαφθείρει και αφετέρου συγκαλύπτει επιλογές που ίσως είναι καλύτερες.

Η ριζική αποσυγκέντρωση της εξουσίας είναι πάγια θέση των φιλελεύθερων δυνάμεων. Ο κ. Γερουλάνος την υιοθέτησε επωφελούμενος του κενού που άφησε η Νέα Δημοκρατία. Αρέσκονται στη ΝΔ να αυτοχαρακτηρίζονται «φιλελεύθεροι», αλλά δεν είναι. Είναι κόμμα σφιχταγκαλιασμένο με τις δομές της κρατικής εξουσίας που τρέμει την αποσυγκέντρωση.

* Ο Στέφανος Μάνος είναι πρώην Υπουργός