Η ανακεφαλαιοποίηση "επισπεύδει" τη συμφωνία

Η ανακεφαλαιοποίηση "επισπεύδει" τη συμφωνία

Η ανελαστική συμφωνία κυβέρνησης – Θεσμών για ταχεία ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών οδηγεί σε κλείσιμο της διαπραγμάτευσης για τα κόκκινα δάνεια πριν από την Κυριακή.

Κυβερνητικός παράγοντας εξηγώντας μετά το ΚΟΙΣΥΠ το κλίμα που έχει διαμορφωθεί επιβεβαίωσε ότι δεν υφίσταται περιθώριο καθυστερήσεων στο θέμα των κόκκινων δανείων γιατί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των εξελίξεων για τα επόμενα 24ωρα.

Τα βιβλία που έχουν ανοίξει οι τράπεζες για τις επικείμενες ΑΜΚ θα πρέπει να κλείσουν σε συνθήκες απόλυτης βεβαιότητας για την ομαλή και εντός των χρονοδιαγραμμάτων ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος.

Kαι αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με την έγκριση την Κυριακή από το EWG της χρηματοδότησης του ΤΧΣ με τα 10 δισ. ευρώ του ειδικού Ταμείου του ESM.

Αυτό και όχι η εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ της πρώτης υποδόσης είναι η κινητήρια δύναμη των συζητήσεων που έχουν αφήσει άυπνο τον κ. Τσακαλώτο επί τριήμερο, όπως διευκρινίζουν οι συνεργάτες του.

Για τον λόγο αυτό η υπόθεση κόκκινα δάνεια πρέπει να θεωρείται ως λήξασα, όσον αφορά τα στεγαστικά δάνεια των ιδιωτών.

Εκεί τα όρια μετά τα οποία θα δρομολογούνται διαδικασίες πλειστηριασμών κινούνται λίγο πάνω από τις 150 χιλ. ευρώ όσο αφορά την αντικειμενική αξία των ακινήτων και τις 25 – 27 χιλ. ευρώ το ετήσιο εισόδημα.

Οι τράπεζες θεωρούν ότι τα όρια αυτά αποτελούν μία λανθασμένη εικόνα για την ουσία της τελικής συμφωνίας.

Και αυτό γιατί πριν από κάθε σχετική διαδικασία θα εξαντλούνται όλα τα περιθώρια προς όφελος του δανειολήπτη για μία ρύθμιση που θα επιτρέπει στην τράπεζα να βγάζει το δάνειο από την κατηγορία του μη εξυπηρετούμενου δανείου.

Οι ρυθμίσεις αυτές υπό το καθεστώς των νέων ορίων που θα ενεργοποιούν τους πλειστηριασμούς, εκτιμάται ότι θα κάνουν δυνατή την περαιτέρω μείωση των αναγκαίων προβλέψεων, καθώς η άρνηση ή μη των δανειοληπτών να τις εκμεταλλευτούν, θα επιτρέπει τον διαχωρισμό των μπαταχτζήδων από τους πραγματικά αδύναμους προς ανταπόκριση.

Για τα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια η διαδικασία της πώλησης δανείων σύμφωνα με το πρότυπο που έχει δρομολογηθεί στην Κύπρο είναι η τελική απόφαση και σ'' αυτό θα υπάρξουν σύντομα σχετικές ανακοινώσεις.

Μαριάνθη Θεοδοσίου