Η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις στα Ίμια με ρεκόρ παραβιάσεων

Η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις στα Ίμια με ρεκόρ παραβιάσεων

Έξι τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έκαναν 138 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και 10 υπερπτήσεις πάνω από τα Ίμια και την Καλόλιμνο σε διάστημα μιάμισης ώρας.

Αυτή η έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας, ήταν η "απάντηση" της Άγκυρας μετά την πτήση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, με στρατιωτικό ελικόπτερο -και συνοδεία του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας- πάνω από τα Ίμια.

Λίγα λεπτά αφότου ο υπουργός έριξε στεφάνι στην περιοχή των Ιμίων, με αφορμή τη συμπλήρωση 21 χρόνων από την κρίση του 1996, ξεκίνησαν οι υπερπτήσεις των οπλισμένων τουρκικών F-16:

την 07:43 άνωθεν ν. Ίμια στα 25.000 ft,
την 07:57 άνωθεν ν. Ίμια στα 24.000 ft,
την 07:59 άνωθεν ν. Ίμια στα 25.000 ft,
την 08:24 άνωθεν ν. Ίμια στα 17.500 ft,
την 08:25 άνωθεν ν. Ίμια στα 17.000 ft,
την 08:27 άνωθεν ν. Καλόλιμνος στα 16.500 ft,
την 08:28 άνωθεν ν. Ίμια στα 18.000 ft,
την 08:41 άνωθεν ν. Καλόλιμνος στα 24.000 ft,
την 09:08 άνωθεν ν. Ίμια στα 23.000 ft,
την 09:15 άνωθεν ν. Ίμια στα 23.000 ft,

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που προέβησαν σε 138 παραβιάσεις «αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική».

"Δεν θα επιτρέψουμε στην Ελλάδα να ανοίξει νέους χώρους στο Αιγαίο"

Στο μεταξύ, μήνυμα στην Αθήνα έστειλε την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Βεϊσί Καϊνάκ, λίγο μετά τις νέες, μαζικές παραβιάσεις τουρκικών αεροσκαφών στα Ίμια και την Καλόλιμνο την ώρα που ο Πάνος Καμμένος έρριπτε στεφάνι για τους πεσόντες της κρίσης του 1996.

«Η Ελλάδα όπως και στα Ίμια προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολλές βραχονησίδες, όμως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ανοίξει νέους χώρους στο Αιγαίο» ισχυρίστηκε ο Καϊνάκ.

Όπως πρόσθεσε, «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα αποτρέψουν με κάθε τρόπο μια τέτοια εξέλιξη».

Τούρκος κυβερνητικός βουλευτής εκτοξεύει απειλές για τα Ίμια

Μια νέα προκλητική δήλωση έρχεται από την Τουρκία αναφορικά με το ζήτημα των Ιμίων, από τον Χουσεΐν Κοτσαμπιγίκ, βουλευτή Σμύρνης του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας, ο οποίος έφτασε στο σημείο να απειλήσει... ακόμα και με πόλεμο την Ελλάδα, με ανάρτησή του στο Twitter.

«Προειδοποιώ την Ελλάδα: Το 1996 γλιτώσατε χάρη στη δειλία ενός ναυάρχου. Μην παίζετε μαζί μας το παιχνίδι των Καρντάκ (τουρκική ονομασία για τα Ίμια) γιατί θα σας χτυπήσουμε», έγραψε σε ανάρτησή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο βουλευτής είχε αναφερθεί και εχθές στο θέμα με αναρτήσεις του, σημειώνοντας τα εξής: «Το 1996 η πρωθυπουργός Τσιλέρ είχε δώσει εντολή για βύθιση των ελληνικών πλοίων στα Ίμια αλλά επειδή ο ανόητος επικεφαλής του ναυτικού τότε φοβήθηκε δεν εκτέλεσε τη διαταγή. Η κακομαθημένη συμπεριφορά των Ελλήνων στο Αιγαίο συνεχίζεται από τότε που αυτή η πολιτική οδηγία δεν εφαρμόστηκε. Αλλά οι Έλληνες πρέπει να ξέρουν ότι η σημερινή Τουρκία δεν είναι η Τουρκία του 1996».



Πηγή: skai.gr, protothema.gr, kathimerini.gr

Διαβάστε ακόμα:

- Γ. Κουμουτσάκος: Παράγοντας αστάθειας για όλη την ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

- Δ. Βίτσας: Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις και τις πιθανές προβοκάτσιες με ψυχραιμία

- Προειδοποίηση Δ. Κουτσούμπα: Οι Τούρκοι προσπαθούν να διαμορφώσουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο