Η Άγκυρα έχει "σοβαρές ανησυχίες" σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στη Συρία

Η Άγκυρα έχει "σοβαρές ανησυχίες" σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στη Συρία

Η Τουρκία έχει σοβαρές ανησυχίες όσον αφορά τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Συρία λόγω της συνέχισης των μαχών στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο Ιμπραχίμ Καλίν, σύμβουλος και εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες πριν από την προβλεπόμενη έναρξη της ισχύος της ρωσο-αμερικανικής αυτής συμφωνίας για εκεχειρία στην εμπόλεμη χώρα.

"Κατ''αρχήν υποστηρίζουμε την εκεχειρία. Η Τουρκία έπαιξε ενεργό ρόλο στη λήψη μιας τέτοιας απόφασης", σημείωσε, προτού ωστόσο εκφράσει την απαισιοδοξία του για τη βιωσιμότητά της εξαιτίας "των γεγονότων του παρελθόντος".

"Ανησυχούμε σοβαρά για το μέλλον αυτής της κατάπαυσης του πυρός λόγω της συνέχισης των ρωσικών βομβαρδισμών και των επιθέσεων στο πεδίο των δυνάμεων του (Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ) Άσαντ", υπογράμμισε.

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι συνεχίζει να βομβαρδίζει τις "τρομοκρατικές οργανώσεις" στη Συρία, αλλά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει αν πραγματοποίησε πλήγματα το πρωί, κυρίως κατά προπυργίων ανταρτών, κι όχι τζιχαντιστών.

Εξάλλου ο Καλίν σημείωσε ότι η Τουρκία θα απαντήσει σε οποιαδήποτε περιστατικά απειλήσoυν την εθνική της ασφάλεια βάσει των κανόνων εμπλοκής που έχει.

Η κρίση με τους πρόσφυγες θα μεγαλώσει, υπογράμμισε επίσης ο Καλίν στη συνέντευξη αυτή Τύπου που παραχώρησε από την Άγκυρα, αν, όπως πρόσθεσε, δεν δοθεί ένα τέλος στις επιθέσεις που πραγματοποιούνται από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.

Η Άγκυρα έχει απελάσει έως και 3.800 ανθρώπους μέχρι στιγμής στο πλαίσιο του αγώνα της κατά του Ισλαμικού Κράτους, πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου σημείωσε ότι η χώρα του δεν σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια χερσαία επιχείρηση στη Συρία και ότι θα εργαστεί ευθυγραμμιζόμενη με τον διεθνή συνασπισμό δυνάμεων.

"Έχουμε πει επανειλημμένως ότι θα ενεργήσουμε ευθυγραμμιζόμενοι με τον συνασπισμό. Επομένως αποκλείονται οποιεσδήποτε προετοιμασίες για (μια χερσαία εισβολή στη Συρία), μονομερώς ή με τη Σαουδική Αραβία ή άλλες χώρες", κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ