Human Rights Watch: Η Μόρια είναι στρατόπεδο συγκέντρωσης - χειρότερα και από πόλεμο

Human Rights Watch: Η Μόρια είναι στρατόπεδο συγκέντρωσης - χειρότερα και από πόλεμο

Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια περιέγραψε στη Βουλή η ερευνήτρια της Human Rights Watch, Emina Cerimovic και μάλιστα χαρακτήρισε το hotspot ως «στρατόπεδο συγκέντρωση.

«Η Μόρια είναι ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ένας καταυλισμός με συνωστισμό χιλιάδων ανθρώπων. Αυτό που είδαμε στη Μόρια είναι μία κατεπείγουσα κατάσταση. Είναι ότι χειρότερο έχω δει κι έχω περάσει και πόλεμο», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας  στην υποεπιτροπή της επιτροπής ισότητας για θέματα ατόμων με αναπηρία.

Την ίδια ώρα, ευθύνες για την κατάσταση απέδωσε στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής η ερευνήτρια για την Ελλάδα στον Οργανισμό, Εύα Κοσσέ. «Είχαμε ζητήσει συνάντηση με σύμβολο του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής», είπε αρχικά και εξήγησε τι πραγματικά συνέβη: «Τελικά συναντηθήκαμε με κάποιον που δεν μπορούσε να μας απαντήσει για τα σχέδια για τον χειμώνα παρότι η Ύπατη Αρμοστεία μας είπε ότι υπεύθυνη γι' αυτό είναι η ελληνική κυβέρνησης».  

Για καθημερινούς καυγάδες έκανε λόγο η Εμίνα Τσερίμοβιτς και μίλησε για ακατάλληλες σκηνές που με την πρώτη βροχή μπάζουν νερό, ελλιπή θέρμανση που αρκείται σε κουβέρτες, έλλειψη νερού και μάχες που δίνονται από μικρά παιδιά για ένα μπουκάλι, καθώς και ντους με ανυπόφορες συνθήκες λόγω της δυσωδίας από ούρα και κόπρανα.

Από την πλευρά της η ερευνήτρια Εύα Κοσσέ, υποστήριξε ότι η αντιμετώπιση της Ελλάδας από την Ε.Ε. στο προσφυγικό δεν είναι δίκαιη, σχολιάζοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι νίπτουν τας χείρας τους και δεν ενδιαφέρονται γι' αυτούς τους ανθρώπους».

Αλέξανδρος Διαμάντης

Φωτογραφία SOOC