Χρυσοχοΐδης-Χαρδαλιάς: Μάχη με τις φλόγες - Ξέσπασαν 81 πυρκαγιές σε ένα 24ωρο

Χρυσοχοΐδης-Χαρδαλιάς: Μάχη με τις φλόγες - Ξέσπασαν 81 πυρκαγιές σε ένα 24ωρο

Σε τρία μέτωπα, Βαρυμπόμπη, Αδάμες, Θρακομακεδόνες, με 520 πυροσβέστες, συνεχίζει να δίνει τη μάχη η πυροσβεστική και ο κρατικός μηχανισμός. Πρωταρχικός μας στόχος η προστασία της ανθρώπινης ζωής, ανέφερε ο υπ. Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά την ενημέρωση για την πυρκαγιά που ξεκίνησε στην περιοχή της Βαρυμπόμπης.

Οι ώρες είναι κρίσιμες, οι συνθήκες εξαιρετικά επικίνδυνες, ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Το τελευταίο 24ωρο έχουν ξεσπάσει συνολικά 81 δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, με 40 αυτή τη στιγμή τα ενεργά μέτωπα. Ειδικά στο χώρο της Βαρυμπόμπης μετρήθηκαν θερμοκρασίες 45 βαθμοί, χαμηλή υγρασία και άνεμοι 6 μποφόρ.

Θέλω να τονίσω ότι αυτές οι πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες δε μας βρίσκουν απροετοίμαστους, τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Θα αναφερθώ στις εκκενώσεις των οικισμών πρωταρχικός μας στόχος είναι η προστασία της ζωής», τόνισε ο υπουργούς και πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες του κράτους ήταν παρούσες για την προστασία των πολιτών με αίσθημα ευθύνης και αυταπάρνησης, επισημαίνοντας ότι η εκκένωση των περιοχών έγινε με υποδειγματικό τρόπο.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι στην περιοχή της πυρκαγιάς επικράτησαν θερμοκρασίες άνω των 45 βαθμών Κελσίου και χαμηλή υγρασία, ως αποτέλεσμα του κύματος καύσωνα, ενώ συνολικά επιχειρούν 512 πυροσβέστες, 150 οχήματα, 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα τρία διέθεσε ο στρατός και επτά αεροσκάφη. Συνολικά έγιναν 315 απεγκλωβισμοί. Ενημέρωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν επέμβει σε τουλάχιστον 315 περιπτώσεις για συνδρομή στην απομάκρυνση και στον απεγκλωβισμό ατόμων.

Είπε πως σήμερα είναι μια πολύ δύσκολη ημέρα για όλη τη χώρα, με πολλές και ιδιαίτερα δύσκολες στην αντιμετώπιση τους πυρκαγιές εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών,.

Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι μετράμε 81 δασικές πυρκαγιές στην επικράτεια το τελευταίο 24ωρο, ότι 40 μέτωπα είναι ανοικτά και επισήμανε πως η σημαντικότερη πυρκαγιά ήταν αυτή που εκδηλώθηκε στις 13:25 στους πρόποδες της Πάρνηθας στην περιοχή της Άνω Βαρυμπόμπης σε δασική έκταση.

Την ίδια ώρα ενημέρωσε ότι οι πυρόπληκτοι κάτοικοι που χρειάζονται βοήθεια μπορούν να απευθυνθούν στο τηλεφωνικό αριθμό 1135 του ΕΟΔΥ ώστε να τους δοθεί οποιαδήποτε βοήθεια ενώ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να αποφύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά τις αμέσως επόμενες ώρες.

Παράλληλα ενημέρωσε ότι έχει εξασφαλιστεί φιλοξενία σε όσους έχουν πληγεί από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη, είτε κάηκαν τα σπίτια τους είτε δεν έχουν πού να κοιμηθούν θα προσφέρουν οι ξενοδόχοι της Αττικής. Αυτό επετεύχθη μετά από επικοινωνία του υπουργού Τουρισμού με τους ξενοδόχους της Αθήνας