Το χρονικό της φρίκης

Το χρονικό της φρίκης

Στο Παρίσι σημειώθηκαν έξι συντονισμένες επιθέσεις: στο Θέατρο Μπατακλάν, στην οδό Σαρόν, την Οδό Μπισά, στην Λεωφόρο Ρεπουμπλίκ, στο Stade de France και στην οδό Μπομαρσέ.

Και οι οκτώ τρομοκράτες, υπεύθυνοι για το μακελειό, σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια των επιθέσεων οι επτά εκ των οποίων πυροδότησαν γιλέκα με εκρηκτικά που φορούσαν.

Τέσσερις τρομοκράτες σκοτώθηκαν στον χώρο συναυλιών Μπατακλάν, εκ των οποίων οι τρεις πυροδότησαν γιλέκα με εκρηκτικά και ο τέταρτος έπεσε νεκρός από πυρά ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων. Τρεις βομβιστές - καμικάζι σκοτώθηκαν στην περιοχή του Stade de France και άλλος ένας κοντά στο Μπατακλάν.

Το χρονικό των επιθέσεων

Η πρώτη επίθεση έγινε στις 22.17 (ώρα Γαλλίας) κοντά στο Stade de France, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη φιλικός αγώνας μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας τον οποίο παρακολουθούσε και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Οι δράστες βρίσκονταν εκτός σταδίου, ζωσμένοι με εκρηκτικά και προσπάθησαν να εισέλθουν, αλλά οι αρχές κατάφεραν να τους εξουδετερώσουν. Σημειώθηκαν τουλάχιστον τρεις εκρήξεις, η μία εκ των οποίων οφειλόταν σε βομβιστή-καμικάζι.

Ακολούθησε στις 22.30 η δεύτερη επίθεση στο εστιατόριο "Μικρή Καμπότζη" όπου δυο ένοπλοι με καλάσνικοφ και χειροβομβίδες, εισέβαλαν στο εστιατόριο και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως, σκοτώνοντας 11 άτομα. Στη συνέχεια άγνωστος άνοιξε πυρ έξω από πολυσύχναστη καφετέρια.

Το επόμενο μεγάλο και το πιο αιματηρό χτύπημα έγινε στις 22.47 στο μουσικό θέατρο Μπατακλάν, όπου ήταν σε εξέλιξη συναυλία. Οι τρομοκράτες κατέλαβαν το θέατρο κρατώντας ομήρους τους θεατές.  Κατά την επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 118 άτομα. Στη διάρκεια της εφόδου της αστυνομίας σκοτώθηκαν τέσσερις δράστες.

Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, οι δράστες της επίθεσης στον Μπατακλάν, άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους, φωνάζοντας «Αλλάχου Άκμπαρ».

Η αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού συνέστησε στους πολίτες να «εάν δεν υπάρχει απόλυτη ανάγκη να αποφεύγουν να βγαίνουν» από τα σπίτια τους.