Χριστούγεννα δύο ταχυτήτων και πολλών τεστ - Τι θα ισχύσει για τους ανεμβολίαστους

Χριστούγεννα δύο ταχυτήτων και πολλών τεστ - Τι θα ισχύσει για τους ανεμβολίαστους

Στην τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα «των δύο ταχυτήτων» εισέρχονται η μια μετά την άλλη οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της πατρίδας μας. Το παράδειγμα της Βιέννης όπου εδώ και 24 ώρες το lockdown έχει αρθεί μόνο για τους εμβολιασμένους πολίτες, ενώ συνεχίζεται για τους ανεμβολίαστους δίνει το στίγμα της διαφορετικής καθημερινότητας που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν όσοι έχουν πει «ναι» και όσοι έχουν πει «όχι» στο εμβόλιο.

Στην Ελλάδα οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να κάνουν ρεβεγιόν όπου το επιθυμούν, ενώ στον αντίποδα, οι μη εμβολιασμένοι θα διασκεδάσουν υποχρεωτικά στο σπίτι τους, καθώς δεν τους επιτρέπεται η είσοδος σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης.

Πρόσβαση (οι ανεμβολίαστοι) θα έχουν με rapid ή μοριακό τεστ μόνο στους ανοιχτούς χώρους εστίασης, ενώ με τον ίδιο τρόπο θα τους επιτρέπεται και η είσοδος στα εμπορικά καταστήματα για να κάνουν τις εορταστικές τους αγορές και να αγοράσουν δώρα για συγγενείς και φίλους.

Κλειστά θα είναι για τους ενήλικες ανεμβολίαστους και τα θεματικά πάρκα, ενώ τα παιδιά και οι έφηβοι θα μπορούν να εισέρχονται με τεστ.

Τα πολλά τεστ ανάχωμα στη διασπορά της Δέλτα και της Όμικρον

Για ακόμα μεγαλύτερη προστασία από τη διασπορά του κορονοϊού - και κάτω από τη νέα αναδυόμενη απειλή του υπερμεταδοτικού στελέχους Όμικρον - η κυβέρνηση απευθύνει ισχυρή σύσταση σε όλους εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους να κάνουν τακτικά τεστ, ακόμα και τα παιδιά, και να υποβάλλονται σε αυτοέλεγχο πριν και μετά από κάθε φορά που πρόκειται να παραβρεθούν σε εκδήλωση με συγχρωτισμό.

Οι φετινές γιορτές Θα είναι τα Χριστούγεννα των πολλών τεστ, καθώς τα self-test, τα rapid tests και ακόμα περισσότερο τα μοριακά τεστ αποτελούν χρήσιμο εργαλείο για την έγκαιρη διάγνωση, τον αυτοπεριορισμό και την ιχνηλάτηση των θετικών ατόμων ώστε να σπάσουν οι αλυσίδες μετάδοσης που μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία εστιών υπερ-μετάδοσης.

Η διασπορά της Όμικρον, τα όσα γνωρίζουμε - και κυρίως τα όσα δεν γνωρίζουμε γι' αυτήν - σε συνδυασμό με τον αυξημένο αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών (σταθερά πάνω από 700) και τον σταθερά αυξημένο αριθμό των θανάτων δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για εφησυχασμό.

Τα μέτρα προστασίας θα πρέπει να τηρούνται από όλους, να φοράμε μάσκες όπου υπάρχει πολύς κόσμος γύρω μας στους εξωτερικούς χώρους, πάντοτε στους εσωτερικούς χώρους, να χρησιμοποιούμε αντισηπτικό στα χέρια και να τηρούμε τις αποστάσεις.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει η κυβέρνηση και στο πώς θα λειτουργήσουν οι ναοί εν όψει των εορτών. Γι' αυτό άλλωστε ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο στο πλαίσιο της έκτακτης Ιεράς Συνόδου προκειμένου να συζητηθεί η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά τη διάρκεια των λειτουργιών αλλά και η παρότρυνση (και) μέσω των κηρυγμάτων των ιερέων στους πιστούς ώστε να καμφθούν οι αμφιβολίες των επιφυλακτικών πολιτών και να εμβολιαστούν.

«Ανεμβολίαστοι» όσοι άνω των 60 ετών δεν έχουν κάνει τη 3η δόση

Από σήμερα 13/12 τίθεται σε εφαρμογή η ρύθμιση που προβλέπει πως το πιστοποιητικό για την είσοδο σε κλειστούς χώρους των πολιτών άνω των 60 έχει διάρκεια έως και επτά μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Συνεπώς όσοι δεν φρόντισαν να κάνουν την αναμνηστική δόση, θα χάσουν τα προνόμια που είχαν ως εμβολιασμένοι και θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι, άρα θα υπόκεινται στους περιορισμούς και στις υποχρεώσεις που ισχύουν για τους πολίτες που δεν έχουν κάνει καμία δόση εμβολίου.

Έτσι, όσοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία δεν θα μπορούν να εισέρχονται σε κέντρα διασκέδασης, κλειστούς χώρους εστίασης, θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, εκθέσεις, συνέδρια και γυμναστήρια. Παράλληλα, θα είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάζουν αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή μοριακού τεστ) για την προσέλευση στη δουλειά τους, καθώς και για την είσοδο σε καταστήματα λιανικού εμπορίου και κομμωτήρια.

Ελεύθερη πρόσβαση χωρίς τεστ θα έχουν μόνο στα σούπερ μάρκετ, στα υπόλοιπα καταστήματα αγοράς τροφίμων και στα φαρμακεία. Επιπλέον, σε 33 ημέρες από σήμερα και συγκεκριμένα από τις 16 Ιανουαρίου όσοι πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί θα πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα.