Χριστίνα Σούζη στο Liberal: Τριήμερο εκρηκτικού κοκτέιλ για πυρκαγιές

Χριστίνα Σούζη στο Liberal: Τριήμερο εκρηκτικού κοκτέιλ για πυρκαγιές

Το τριήμερο Παρασκευής - Κυριακής είναι το πιο επικίνδυνο των τελευταίων εβδομάδων για την εκδήλωση πυρκαγιών. Ενισχυμένοι δυτικοί άνεμοι σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και κυρίως σε Αττική και Πελοπόννησο, μαζί με ένα συνδυασμό ξηρασίας, υψηλών θερμοκρασιών και ανέμων, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Ο κίνδυνος αυτός είναι πιο έντονος για την Αττική, την Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα, τη Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία και την Κρήτη.

Πρέπει να σκεφτούμε πως στις πυργκαγιές της Πέμπτης δεν υπήρχαν ισχυροί άνεμοι, όπως το τριήμερο Παρασκευής – Κυριακής. Την Παρασκευή θα έχουμε πολύ ενισχυμένους δυτικούς ανέμους στον Σαρωνικό, στον Κορινθιακό, στην Αττική και στη Βόρεια Πελοπόννησο. Οι δυτικοί άνεμοι είναι ξηροί και στις περιοχές αυτές έχει να βρέξει εδώ και πολύ καιρό. Γι' αυτό και ο κίνδυνος σε αυτές τις περιοχές είναι πολύ υψηλός. Από σήμερα μάλιστα οι άνεμοι ενισχύονται, καθώς κατεβαίνουν από τη βόρεια Ελλάδα- όπου θα υπάρξουν βροχοπτώσεις- και θα ενισχυθούν περαιτέρω το Σάββατο για αυτό και ο κίνδυνος πυρκαγιάς μπορούμε να πούμε ότι είναι ακραίος.

Έτερο στοιχείο κινδύνου ότι οι υφιστάμενες φωτιές είναι δύσκολο να σβηστούν, συνεχώς αναζοπυρώνονται λόγω της καύσιμης ύλης και των υψηλών θερμοκρασιών. Πρέπει όμως οπωσδήποτε να κατασβεστούν, καθώς ο κίνδυνος για νέες πυρκαγιές από σήμερα αυξάνεται. Εισερχόμαστε σε ένα τριήμερο που κυριαρχεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, ενισχυμένων ανέμων, υψηλών θερμοκρασιών και ξηρασίας.

Οι άνεμοι θα παραμείνουν ενισχυμένοι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και θα μετατραπούν σε μελτέμι τη Δευτέρα και την Τρίτη στο Ανατολικό Αιγαίο και στα Δωδεκάννησα. Το διήμερο αυτό θα υπάρξουν αυξημένες θερμοκρασίες, οι οποίες όμως δεν θα έχουν σχέση με τον καύσωνα που ζήσαμε πρόσφατα, καθώς θα είναι αισθητά χαμηλότερες με μέγιστη τιμή ίσως και τους 42 βαθμούς τοπικά. Από την Τετάρτη η θερμοκρασία πέφτει και την Πέμπτη επιστρέφει σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.  

* Η Χριστίνα Σούζη είναι μετεωρολόγος στον ΣΚΑΪ