Χρηματιστήριο Αθηνών: Χτίζεται θετικό momentum για κίνηση προς τις 1.000 μονάδες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Χτίζεται θετικό momentum για κίνηση προς τις 1.000 μονάδες

Ανοδικά ολοκληρώθηκε η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο, ενδυναμώνοντας την πεποίθηση ότι ο δύσκολος Σεπτέμβριος ήταν απλά μια πτωτική παύση στο μακροσκελές ανοδικό ράλι.

Συνυπολογίζοντας μάλιστα ότι δεν καταγράφηκαν χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του Αυγούστου, ενδέχεται να έχει ήδη χτιστεί ένα θετικό momentum που θα μας οδηγήσει επιτέλους στην περιοχή 1.000 - 1.040 μονάδων.

Το παραπάνω έχει και άλλη μια λειτουργία, αυτή της καθαρής εξόδου από μεσοπρόθεσμες αγοραστικές θέσεις, καθώς η απώλεια των στηρίξεων από τον εν λόγω σχηματισμό στην περιοχή των 860-865 θα αφήσει κενό για νεότερα τοπικά χαμηλά κοντά στο ψυχολογικό όριο των 800.

Όσον αφορά στη σημερινή συνεδρίαση, πέραν του θετικού προσήμου (+0,39%) που διατηρήθηκε σχεδόν σε όλη τη διάρκειά της, η σημερινή συνέχιση της ανόδου χαρακτηρίστηκε από εξαιρετική διάχυση της ρευστότητας, ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό που ενδυναμώνει τη θετική εικόνα.

Τούτο εδράζει και επί της παρατήρησης πως από τα 66,3 εκατ ευρώ που συναλλάχθηκαν σήμερα, μόλις τα 25,2 αφορούσαν σε τραπεζικές μετοχές, με συνολικά 14 τίτλους (συμπεριλαμβανομένων των τραπεζικών) να ξεπερνούν το 1 εκατ τζίρο.

Και συνυπολογίζοντας την εξαιρετική συμπεριφορά στο ταμπλό όλη την εβδομάδα, συγκριτικά με τους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες, υπονοείται μια αισιοδοξία που δικαιολογείται κυρίως από την ανθεκτικότητα παρά την υπεραπόδοση, ώστε να τεκμαίρεται ότι το Χρηματιστήριο "τρέχει" με μεσοπρόθεσμα κεφάλαια κυρίως, εξ ου και οι μεγάλες ανάπαυλες συναλλακτικής δραστηριότητας.

Στα επιμέρους, έκπληξη προκάλεσε αφενός η υπεραπόδοση των... κοιμώμενων μετοχών των διυλιστηρίων (ΕΛΠΕ και Motor Oil), που αφορούν στους πρωταγωνιστές σε εβδομαδιαία μεταβολή (+6,84% και +8,29% αντίστοιχα), αφετέρου η στιβαρή συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών, η οποία δεν θυμίζει σε τίποτα τις τράπεζες... που ξέρουμε και - κακώς - εμπιστευόμαστε.

Και γνωρίζοντας ότι καλή άνοδος, είτε στο Χρηματιστήριο είτε και στην πραγματική οικονομία, δεν έρχεται χωρίς τον χρηματοπιστωτικό τομέα, είναι εύλογο η καλή τους εικόνα να δίνει πόντους στην ανοδική προσπάθεια.

Τέλος, να επισημανθεί πρώτον ότι το κλείσιμο της σήμερον ήταν οριακά καλό, διότι τελικά η προσπάθεια να προσπελαστούν οι αντιστάσεις του Δείκτη από το πτωτικό του μοτίβο φαίνεται να απέδωσαν καρπούς.

Δεύτερον, και σε συνδυασμό με την παραπάνω λεπτομέρεια, συνεχίζουμε να εξαρτώμαστε από την πορεία των δεικτών στις ΗΠΑ (κυρίως) και δυστυχώς οποιαδήποτε αρνητική συνέχεια εκεί θα επιβαρύνει τον δικό μας, χαλώντας το γενικά καλό μας κλίμα.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.