Χρ. Μαντάς (ΣΥΡΙΖΑ): Θα ψηφίσουμε τα μέτρα πριν τις 22 Μαΐου, αλλά θα εφαρμοστούν μόνο με τη διευθέτηση του χρέους

Χρ. Μαντάς (ΣΥΡΙΖΑ): Θα ψηφίσουμε τα μέτρα πριν τις 22 Μαΐου, αλλά θα εφαρμοστούν μόνο με τη διευθέτηση του χρέους

Κανείς δεν μπορεί να πανηγυρίζει, όταν η χώρα μας βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια σε δύσκολη κατάσταση και κανείς δεν μπορεί να πανηγυρίζει, όταν βρισκόμαστε σε δύσκολα διλήμματα, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αναφερθείς στη χθεσινοβραδινή συνέντευξη του πρωθυπουργού, υπογράμμισε ότι «ήταν απόλυτα ειλικρινής παρουσία με όλα τα δεδομένα που βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης».

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια διαδικασία που ολοκληρώνεται τεχνικά η αξιολόγηση και πλέον θα μπούμε σε μια γρήγορη διαδικασία για το χρέος» είπε ο κ. Μαντάς και πρόσθεσε: «Από τη στιγμή που η Γερμανία είπε ότι χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει συμφωνία, το Ταμείο έβαλε δύο θέματα, ένα σε εμάς τα μέτρα και ένα στην Ευρώπη το χρέος».

Ερωτηθείς για τη διαπραγμάτευση απάντησε: «Πετύχαμε τα μέτρα και τα αντίμετρα να έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα». Υπενθύμισε πάντως ότι τα μέτρα αφορούν τη διετία 2019-2020, μετά τη λήξη του προγράμματος. «Αυτή είναι η συμφωνία που έχουμε εμείς από τη δίκη μας πλευρά, θα ψηφίσουμε πριν τις 22 Μαΐου μέτρα και αντίμετρα που θα ισχύσουν μόνο εάν πάρουμε τα μέτρα για το χρέος» είπε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η συμφωνία αφορά την προσπάθεια να ανοίξει ο δρόμος για να δοθεί σήμα σε όλες τις πλευρές «για να μπούμε και στην ποσοτική χαλάρωση, για την οποία ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης Mario Draghi ζήτησε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους για να ενταχθεί και η Ελλάδα στο πρόγραμμα της ΕΚΤ». Ο κ. Μαντάς επανέλαβε πως ο στόχος είναι να βγει η χώρα στις αγορές πριν τη λήξη του προγράμματος.

Σχε ερώτηση περί των δηλώσεων του προέδρου της ΝΔ για τον διαχωρισμό κράτους εκκλησίας, ο κ. Μαντάς απάντησε: «Ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να είναι σε μια κατάσταση αρκετά στριμωγμένη -μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης- για να εκφράζει αυτή την αντίληψη, όταν παλιότερα ήταν σε αυτό το θέμα πιο Ευρωπαίος. Στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη υπάρχει σαφής διάκριση εκκλησίας-κράτους. Σε αυτή τη στιγμή, να εκπέμπεται ένα τέτοιο μήνυμα από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης περισσότερο συνάδει με την προσπάθεια του να καθησυχάσει αυτή την πλευρά». Συμπλήρωσε: «Αυτή η θέση (σσ. του κ. Μητσοτάκη) μας πάει πίσω».

Για την κρίση στο ΠΑΣΟΚ είπε ότι «δείχνει πόσο βαθιά διχασμένος είναι αυτός ο χώρος» και πρόσθεσε: «Δεν μπορείς να πας σε δυο βάρκες, πρέπει να αποφασίσεις εάν είσαι κεντροαριστερά ή κεντροδεξιά. Δεν γίνεται όλοι οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές να καταλαβαίνουν την προσπάθεια της κυβέρνησης και το ΠΑΣΟΚ να κρατά ίσες αποστάσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Sooc