Χρ. Βερναρδάκης: Κανένας δημόσιος υπάλληλος δεν πρόκειται να φύγει…

Χρ. Βερναρδάκης: Κανένας δημόσιος υπάλληλος δεν πρόκειται να φύγει…

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Το γεγονός ότι όλοι δημόσιοι υπάλληλοι θα παραμείνουν στην θέση τους επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χριστόφορος Βερναρδάκης, μιλώντας στη Βουλή. Όπως είπε  δεν πρέπει να γίνουν απολύσεις τώρα στο δημόσιο τομέα, διότι «απολύσεις θα ήταν το μεγαλύτερο έγκλημα που θα κάναμε, ειδικά σήμερα σε ένα δημόσιο που είναι τραυματισμένο». «Κανείς δημόσιος υπάλληλος, εργαζόμενος, μισθωτός δεν πρέπει να φοβάται για την θέση εργασίας του. Σ' αυτό πρέπει να είμαστε απόλυτοι. Θα τον αξιολογήσουμε, θα τον επιμορφώσουμε. Γιατί το κάνουμε αυτό; Γιατί δεν υπάρχει ατομική αξιολόγηση. Ένας άνθρωπος είναι καλός ή κακός γιατί λειτουργεί μέσα σε ένα πλαίσιο. Δεν γεννήθηκε καλός ή κακός», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, κατηγόρησε την Νέα Δημοκρατία για «οβιδιακή μεταστροφή», καθώς –κατά τον ίδιο- «λέει ότι δεν συμφωνεί με την έννοια του Γενικού Γραμματέα μέσα από το Μητρώο Στελεχών, αλλά απαιτεί να εφαρμοστεί ταχύτατα». Συνέδεσε μάλιστα το θέμα του γενικού γραμματέα με το ζήτημα των μετακλητών, για το οποίο φωνάζει η ΝΔ: «ο γενικός γραμματέας είναι ο αρχηγός των μετακλητών. Και έχει ο ίδιος την δυνατότητα να έχει μετακλητούς», είπε.

Τέλος, σχετικά με το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι «μας ενδιαφέρει η αξιοποίηση και καταγραφή κάθε καλού, προσοντούχου υπαλλήλου». Και για το θέμα της αξιοποίησης των στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα ο Χρ. Βερναδάκης επεσήμανε ότι «πρέπει το δημόσιο να βρει τρόπο όσμωσης με καλά στελέχη του ιδιωτικού τομέα, αλλά πρέπει να φτιάξουμε και μία νομοθεσία που να αντιμετωπίζει το φαινόμενο, που είναι και παγκόσμιο, των «περιστρεφόμενων θυρών»». «Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς ισχυρό δημόσιο τομέα. Δεν υπάρχει αγορά χωρίς κράτος, αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε», πρόσθεσε.

Πήρε πίσω το αξιόποινο των αιρετών

Κατόπιν των ισχυρών πιέσεων της αντιπολίτευσης ο αναπληρωτής Υπουργός, Εσωτερικών Χριστόφορος Βερναρδάκης προχώρησε στην απόσυρση του άρθρου 48 για το αξιόποινο των δημάρχων!

Ειδικότερα, το άρθρο 48 έπαυε οριστικά τις ποινικές και πειθαρχικές διώξεις εναντίον δημάρχων και περιφερειαρχών, που δεν κινήθηκαν δικαστικά για εργατικές διαφορές προσωπικού τους και παρατείναν τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου εργασίας.

Την ίδια ώρα, ο κ. Βερναρδάκης απέσυρε (αλλά θα το επαναφέρει σε άλλο νομοσχέδιο) και το άρθρο 32, το οποίο προέβλεπε τη δυνατότητα αποσπάσεων, διαθέσεων ή τοποθετήσεων με υπουργική απόφαση, για μόνιμους και Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου υπαλλήλους, από υπουργεία προς εποπτευόμενους φορείς τους και θυγατρικές τους, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων.