Χωρίς τέλος το θρίλερ με τον Τζόκοβιτς στην Αυστραλία - Στο πλευρό του ο Σέρβος πρόεδρος

Χωρίς τέλος το θρίλερ με τον Τζόκοβιτς στην Αυστραλία - Στο πλευρό του ο Σέρβος πρόεδρος

Χωρίς τέλος είναι το θρίλερ με την είσοδο του ανεμβολίαστου Νόβακ Τζόκοβιτς στην Αυστραλία, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο αυστραλιανό Open. Οι αρχές της χώρας αποφάσισαν την απέλασή του και την ακύρωση της βίζας του.

Ο ίδιος προσέφυγε νομικά κατά της εν λόγω κίνησης. Οι κανόνες είναι για όλους, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον. Όλη η Σερβία είναι μαζί του, αντέτεινε ο πρόεδρος της χώρας, Αλεκσάνταρ Βούτσιτς. Νωρίτερα, σε παρέμβαση για το ζήτημα είχε προχωρήσει ο σέρβος υπουργός Εξωτερικών.

Διεκόπη η εκδίκαση της έφεσης

 

Αναλυτικά, ο Σέρβος τενίστας και νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης προσέφυγε νομικά κατά της απόφασης της αυστραλιανής κυβέρνησης να ακυρώσει τη βίζα του, με την εκδίκαση της έφεσής του, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 6 το απόγευμα (τοπική ώρα, 9 ώρα Ελλάδας) να διακόπτεται για την ερχόμενη Δευτέρα.

Νωρίτερα, ο δικαστής είχε τονίσει ότι δεν μπόρεσε να αποφανθεί για την αίτηση του Τζόκοβιτς, επειδή δεν είχαν φθάσει σε αυτόν τα κατάλληλα έγγραφα.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι τα στοιχεία για ιατρική εξαίρεση που παρασχέθηκαν βρέθηκαν ανεπαρκή», είπε ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των ΜΜΕ στην Καμπέρα.

Κίνδυνος απαγόρευσης επανεισόδου

 

Στο μεταξύ, ο Τζόκοβιτς αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της απαγόρευσης επανεισόδου στην Αυστραλία για τρία χρόνια, αν η προσπάθειά του να ενεργοποιήσει την ακυρωμένη βίζα του, δεν έχει το αποτέλεσμα που επιδιώκει στην εκδίκαση της έφεσης.

Εντωμεταξύ, ο αθλητής θα παραμείνει σε ξενοδοχείο που φιλοξενεί μετανάστες, στο Park Hotel του Κάρλτον, καθώς οι δικηγόροι του εξασφάλισαν προσωρινή διαταγή που εμποδίζει τις αρχές να προχωρήσουν στην απέλασή του τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα, όταν έχει προγραμματιστεί μια «πιο ουσιαστική ακρόαση».

Χθες Τετάρτη, η Αυστραλιανή Συνοριακή Δύναμη ανακοίνωσε ότι ο Σέρβος τενίστας δεν είχε παράσχει τα κατάλληλα στοιχεία που προσκομίζουν μη εμβολιασμένοι στα σύνορα για να εκπληρώσει τις απαιτήσεις εισόδου στην Αυστραλία.

«Κανείς δεν είναι πάνω από τους κανόνες»





Μετά την απαγόρευση εισόδου του ανεμβολίαστου Νόβακ Τζόκοβιτς στη χώρα ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

«H βίζα του κ. Τζόκοβιτς απορρίφθηκε. Οι κανόνες είναι κανόνες, ειδικά όταν αφορούν τα σύνορά μας. Κανείς δεν είναι πάνω από τους κανόνες. Η ισχυρή πολιτική μας όσον αφορά την είσοδο στη χώρα ήταν καθοριστική, ώστε η Αυστραλία να έχει από τους χαμηλότερους μέσους όρους θανάτων από COVID στον κόσμο. Συνεχίζουμε να είμαστε προσεκτικοί», έγραψε στο Twitter.

Οργισμένη αντίδραση του πατέρα του

 

Νωρίτερα χθες Τετάρτη, ο πατέρας του Τζόκοβιτς, Σρντιάν, τόνισε σε σερβικό μέσο ενημέρωσης ότι ο γιος του χωρίστηκε από την ομάδα του κατά τη διάρκεια της νύχτας και μεταφέρθηκε σε δωμάτιο όπου παρέμενε υπό ένοπλη φρουρά. «Ο Νόβακ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ένα δωμάτιο όπου κανείς δεν μπορεί να μπει», είπε στο B92.

«Δεν έχω ιδέα τι συμβαίνει, κρατούν τον γιο μου αιχμάλωτο για πέντε ώρες» είπε ο πατέρας του Τζόκοβιτς και κάλεσε τον κόσμο να αντιδράσει «Αν δεν τον απελευθερώσουν μέσα στην επόμενη μισή ώρα, ετοιμαστείτε να κατέβουμε στους δρόμους. Είναι μία μάχη για όλους μας». Στο κάλεσμα για συγκέντρωση υπήρξε ανταπόκριση, καθώς πραγματοποιήθηκε διαδήλωση διαμαρτυρίας για την απέλαση του αθλητή, σήμερα Πέμπτη, στο Βελιγράδι.
 

Βούτσιτς: «Όλη η Σερβία τον στηρίζει»

 

Στο πλευρό του Νόλε στάθηκε ο πρόεδρος της Σερβίας ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι όλη η Σερβία υποστηρίζει τον Τζόκοβιτς. «Μόλις μίλησα με τον Νόβακ Τζόκοβιτς στο τηλέφωνο. Του είπα ότι όλη η Σερβία είναι μαζί του, τον ενημέρωσα πως οι αρχές της χώρας κάνουν ό,τι χρειάζεται για να σταματήσει η παρενόχλησή του καλύτερου τενίστα στον κόσμο το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους, η Σερβία θα παλέψει για τον Νόβακ Τζόκοβιτς, για τη δικαιοσύνη και την αλήθεια. Παρεμπιπτόντως, ο Νόβακ είναι καλά, δυνατός, ακριβώς όπως τον γνωρίζουμε» ήταν η δήλωση του Αλεκσάνταρ Βούτσιτς.

Η κατάσταση προκάλεσε νωρίτερα την παρέμβαση του Σέρβου υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος κάλεσε τον πρέσβη της Αυστραλίας στο Βελιγράδι για εξηγήσεις, ενώ σύσσωμος ο σερβικός Τύπος έκανε λόγο για «πολιτικά παιχνίδια», αναφέροντας ότι ο σταρ κρατείται «σαν κοινός εγκληματίας».