Χωρίς συγγράμματα οι φοιτητές – Στα 57 εκατ. το «φέσι» του υπουργείου Παιδείας στους εκδότες

Χωρίς συγγράμματα οι φοιτητές – Στα 57 εκατ. το «φέσι» του υπουργείου Παιδείας στους εκδότες

Στα 57 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ποσό των χρημάτων που οφείλεται στους εκδότες των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων από το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με τον Θάνο Ψυχογιό, ο οποίος γνωστοποίησε πως θα σταλεί επιστολή στον ίδιο τον πρωθυπουργό, με κοινοποίηση στον υπουργό.

Μιλώντας στον Real fm, ο εκδότης δήλωσε ότι «το έτος το 2016-2017, που έτρεξε πέρυσι, είναι περίπου στα 50 εκατ. ευρώ. Εάν υποθέσουμε ότι είναι και 6 – 7 εκατ. ευρώ από τα υπόλοιπα του 2015-2016, φθάνουμε στα 56 – 57 εκατ. ευρώ».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «όλο το πανεπιστημιακό έτος 2016-2017 είμαστε απλήρωτοι, ενώ έχουμε μοιράσει βιβλία κανονικά, ενώ πολλοί συνάδελφοι είναι απλήρωτοι και για το εαρινό εξάμηνο, το προπέρσινο, του 2015-2016».

«Το 95% των εκδοτών επιστημονικών βιβλίων είναι μικρές οικογενειακές μονάδες. Δουλεύουν η οικογένεια συν ένας, δύο, τρεις υπάλληλοι για να τα βγάλουμε πέρα. Αυτή τη στιγμή, αντικειμενικά, δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα, δηλαδή, ήταν μία κίνηση απόγνωσης, ουσιαστικά. Δεν αντέχουμε», επισήμανε ο Θάνος Ψυχογιός.

Παράλληλα, έκκληση προς τον υπουργό Παιδείας να δοθούν 12 με 15 εκατ. ευρώ από τα 60 εκατ. που τους χρωστάει το κράτος, έκανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων, Αλέξανδρος Παπαζήσης, μιλώντας στα Παραπολιτικά.

«12 με 15 εκατομμύρια, αν ξεμπλοκάρανε άμεσα, και αν μας άκουγε ο υπουργός, στον οποίο κάνω έκκληση, θα μπορούσαμε άνετα να προχωρήσουμε στις εκδόσεις» είπε ο κ. Παπαζήσης.

Σε ερώτηση για το αν θα προβούν σε στάση εκδόσεων των πανεπιστημιακών βιβλίων, ο πρόεδρος του Συλλόγου ανέφερε: «Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε και δεν είναι επιλογή μας, είμαστε αναγκασμένοι να το κάνουμε γιατί το 70% των επιχειρήσεων, οι οποίες είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, αδυνατεί να παράξει βιβλία γιατί δεν μπορεί να πάρει πρώτες ύλες, οι τυπογράφοι δεν δέχονται να τυπώσουν χωρίς λεφτά, χρωστάνε στις εφορίες. Δεν εκβιάζουμε, είναι ανάγκη».

Υπενθυμίζεται πως εχθές ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ) ανακοίνωσε την αναστολή διανομής πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στους φοιτητές και τους σπουδαστές της χώρας για το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2017-2018.

Όπως ανέφερε ο ΣΕΕΒΙ, με την απόφαση αυτή, «εκφράζεται η οικονομική αδυναμία του κλάδου των εκδοτών επιστημονικών βιβλίων να στηρίξουν με ίδιους πόρους την διανομή για το ακαδημαϊκό έτος και αυτό διότι το υπουργείο Παιδείας καθυστερεί πρωτοφανώς την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του απέναντι στον κλάδο. Από τη στιγμή που οι οικονομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας εξετάζουν σήμερα την αποπληρωμή τιμολογίων που αφορούν στο εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2015-2016 (!!!), γίνεται εύκολα κατανοητή σε όλους η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος».

Υπ. Παιδείας: «Απαράδεκτη και με πολιτική στόχευση» η αναστολή διανομής συγγραμμάτων

Από την πλευρά του, το υπουργείο χαρακτήρισε την απόφαση του ΣΕΕΒΙ «απαράδεκτη και με εμφανή πολιτική στόχευση» και έκανε λόγο για «ωμό εκβιασμό εννέα εκδοτικών οίκων που έχουν στη διάθεσή τους χιλιάδες τίτλους βιβλίων και εισπράττουν εδώ και χρόνια τη μερίδα του λέοντος (50%) των 60 εκατομμυρίων ευρώ που δαπανά ετησίως το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τη δωρεάν παροχή συγγραμμάτων στους φοιτητές».

Σχετικά με τις καθυστερήσεις πληρωμών που κατήγγειλε ο ΣΕΕΒΙ, το υπουργείο απάντησε ότι «οι εκδόσεις χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων συνεχίζονται καθημερινά και μέχρι χθες είχε πληρωθεί το ποσό των 11.992.828,97 ευρώ».

«Η ανακοίνωση του ΣΕΕΒΙ εκδόθηκε δύο ημέρες πριν από την αυριανή προγραμματισμένη συνάντηση του προέδρου του με την προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου», αναφέρει το υπουργείο και σημειώνει ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην αποπληρωμή «διαχρονικά», καθώς είναι «τεράστιος» ο όγκος των περίπου 2 εκατομμυρίων συγγραμμάτων που διανέμονται κάθε χρόνο.

Το υπουργείο επισημαίνει, σε σχετική ανακοίνωση, ότι την περασμένη εβδομάδα η αντιπροσωπεία του ΣΕΕΒΙ, που συναντήθηκε με τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου, απέρριψε συγκεκριμένες προτάσεις του υπουργείου, με τις οποίες θα επισπεύδονταν οι πληρωμές και σχολιάζει ότι «προκλήθηκαν εύλογες απορίες». «Στην ίδια συζήτηση», προστίθεται στην ανακοίνωση, «εκφράστηκαν από πλευράς υπηρεσιακών παραγόντων τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά τον έλεγχο των παραστατικών όπως λάθος τίτλοι - δυσκολία στην ταυτοποίηση, ελλιπή στοιχεία στα παραστατικά (τόπος προορισμού, ίδρυμα, ID κατάστασης ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο ταυτοποίησης με διανομή), διαφορετικές εκδόσεις δηλωθέντων και τελικώς διανεμηθέντων συγγραμμάτων κ.λπ.».

Πάντως, το υπουργείο έσπευσε να διαβεβαιώσει τους φοιτητές ότι η δωρεάν παροχή συγγραμμάτων θα συνεχιστεί: «Το υπουργείο διαβεβαιώνει τους φοιτητές ότι θα συνεχίσει τη δωρεάν παροχή όλων των συγγραμμάτων χωρίς να υποκύψει στους πολιτικούς εκβιασμούς, τηρώντας παράλληλα τη νομιμότητα και τους κανόνες διαφάνειας τις οποίες προφανώς δεν θέλουν διάφοροι εκδότες».

 

Φωτογραφία SOOC