Hollande: H Αριστερά να συμφωνήσει σε έναν πρόεδρο για τις εκλογές

Hollande: H Αριστερά να συμφωνήσει σε έναν πρόεδρο για τις εκλογές

Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος του προέδρου της Γαλλίας Francois Hollande κάλεσε σήμερα όλα τα κόμματα της γαλλικής Αριστεράς να συμφωνήσουν σε έναν κοινό υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές του 2017, εγείροντας το σπάνιο ενδεχόμενο ένας εν ενεργεία πρόεδρος να υποχρεωθεί να θέσει υποψηφιότητα στις προκριματικές εκλογές του κόμματός του.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας κατά παράδοση εκπροσωπεί το κόμμα του στις επόμενες εκλογές, χωρίς να χρειαστεί να θέσει υποψηφιότητα στις προκριματικές εκλογές. Ωστόσο, η δημοτικότητα του Φρανσουά Ολάντ είναι τόσο χαμηλή, που μοιάζει αδύνατο να καταφέρει να νικήσει είτε την ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν ή τον υποψήφιο που θα επέλεγε η κεντροδεξιά για να προκριθεί στην τελική αναμέτρηση.

«Πρέπει να οργανώσουμε προκριματικές εκλογές που θα περιλαμβάνουν όλα τα κόμματα της Αριστεράς. Είναι αναπόφευκτο… είναι ο μοναδικός τρόπος για εμάς προκειμένου να κερδίσουμε στις προεδρικές εκλογές» δήλωσε ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελί στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV.

Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι η Λεπέν θα περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών καταλαμβάνοντας μάλιστα την πρώτη θέση κι αφήνοντας μόλις μια θέση είτε για τον υποψήφιο της Αριστεράς είτε για έναν συντηρητικό υποψήφιο. Η γαλλική Δεξιά αναμένεται να διεξαγάγει προκριματικές εκλογές τον Νοέμβριο με στόχο να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές με έναν κοινά αποδεκτό υποψήφιο.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του Cevipof Ipsos τον περασμένο μήνα ο Francois Hollande δεν θα τα καταφέρει να προκριθεί, όπως είναι σήμερα διαμορφωμένη η κατάσταση, εν μέρει επειδή το 14% - 15% των προθέσεων ψήφου καταλήγει σε υποψήφιο αριστερών κομμάτων όπως των Οικολόγων-Πρασίνων και των Κομμουνιστών.

«Εάν η Αριστερά διχαστεί, θα αποκλειστούμε στον πρώτο γύρο» τόνισε ο Καμπαντελί, που αναφέρει εδώ κι αρκετές εβδομάδες ότι εξετάζει την ιδέα των προκριματικών εκλογών.

Ο Francois Hollande προς το παρόν αποφεύγει να απαντήσει ευθέως στο θέμα αυτό.

Καθώς το κόμμα των Πρασίνων τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής προκριματικών εκλογών που θα περιλαμβάνουν υποψηφίους από όλο το φάσμα της Αριστεράς, ο αριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν, στον οποίο οι δημοσκοπήσεις πιστώνουν ένα ποσοστό 9%, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα λάβει μέρος στις εκλογές αυτόνομα και απέφυγε να συμμετάσχει σε μια προκριματική αναμέτρηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ