Χειμερινές εκπτώσεις: Πότε ξεκινούν και πόσο θα διαρκέσουν

Χειμερινές εκπτώσεις: Πότε ξεκινούν και πόσο θα διαρκέσουν

Προετοιμάζεται σταδιακά η αγορά για τις χειμερινές εκπτώσεις του 2022. Πέρυσι κυρίαρχο στοιχείο ήταν η πανδημική κρίση με τον κλάδο να ανέμενε την εκπτωτική περίοδο για να μπορέσει να καλύψει μέρος των ζημιών από το κλείσιμο καταστημάτων. Φέτος οι εκπτώσεις θα ξεκινήσουν τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου 2022 και θα ολοκληρωθούν στα τέλη Φεβρουαρίου. Τα περισσότερα καταστήματα αναμένεται να είναι ανοιχτά τις Κυριακές την παραπάνω χρονική περίοδο.

Στις χειμερινές εκπτώσεις μπορεί κανείς να βρει πολύ καλές ευκαιρίες σε πολλά προϊόντα. Την τιμητική τους έχουν τα ρούχα, τα παπούτσια καθώς και πολλά αξεσουάρ μόδας.Υπενθυμίζεται πως πέρυσι με επιστολή τους οι Εμπορικοί Σύλλογοι Αθηνών είχαν ζητήσει παράταση των εκπτώσεων έως τον Μάρτιο. Αιτία για αυτό το αίτημα ήταν η πανδημία που οδήγησε σε περιοριστικά μέτρα και κλείσιμο καταστημάτων στη λιανική, επομένως την περίοδο που έχουν καθιερωθεί οι εκπτώσεις τα καταστήματα πέρυσι παρέμειναν ανοιχτά μόλις 12 ημέρες.


Πριν τις χειμερινές εκπτώσεις προηγούνται η Black Friday στις 26 Νοεμβρίου και η Cyber Monday στις 29 Νοεμβρίου.

  • H Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος έχει καταρτίσει πέντε βασικούς κανόνες που θα πρέπει να ακολουθούν οι καταναλωτές, ώστε να μην εξαπατηθούν στις αγορές τους.
  • Να κάνουν έρευνα αγοράς και να ελέγχουν όχι μόνο την τιμή (αρχική και νέα) αλλά και την ποιότητα των προϊόντων. Επίσης, να αναζητούν στο διαδίκτυο την τιμή του προϊόντος που πρόκειται να επιλέξουν, βάσει κωδικού ή αριθμού μοντέλου, ώστε να είναι βέβαιοι ότι η τιμή που έχουν εντοπίσει είναι η πιο συμφέρουσα.
  • Να οριοθετήσουν τις ανάγκες τους και να προγραμματίσουν με λίστα τις αγορές που πρόκειται να κάνουν, οι οποίες θα συμβαδίζουν με τον προσωπικό ή οικογενειακό τους προϋπολογισμό, αποφεύγοντας αλόγιστες δαπάνες.
  • Να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής τους όταν αγοράζουν προϊόντα με δόσεις. Ιδίως για αγορές με πιστωτική κάρτα, να είναι πάντα ενημερωμένοι για τους όρους και τις προϋποθέσεις της συγκεκριμένης αγοράς.
  • Τα προϊόντα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης). Προσοχή: Στις προσφορές συχνά αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, γι’ αυτό εάν μετανιώσετε, δεν έχετε τη δυνατότητα αλλαγής.
  • Να ζητάνε πάντα την απόδειξη για τα προϊόντα που έχουν αγοράσει. Σε περίπτωση που το προϊόν είναι ελαττωματικό και θελήσουν να το επιστρέψουν ή να το αλλάξουν, η επίδειξη της απόδειξης είναι απαραίτητη.