Χατζηδάκης: Θα είναι σημαντική η αύξηση στις συντάξεις

Χατζηδάκης: Θα είναι σημαντική η αύξηση στις συντάξεις

Ο Υπουργός Εργασίας σε δηλώσεις του έκανε λόγο για «σημαντικές αυξήσεις στις συντάξεις», επισημαίνοντας όμως ότι η αύξηση θα είναι σε συνάρτηση με την αύξηση στο ΑΕΠ και του δείκτη τιμών καταναλωτή, ενώ διευκρίνισε πως οι αυξήσεις θα αφορούν όλους τους συνταξιούχους, παλιούς και νέους.

«Η αύξηση στις συντάξεις είναι σε συνάρτηση με την αύξηση στο ΑΕΠ και του δείκτη τιμών καταναλωτή, αυτά προστίθενται και διαιρούνται διά δύο. Αυτό προβλέπει η νομοθεσία και αυτό θα εφαρμόσει η κυβέρνηση. Όσο ψηλότερα πάνε αυτά, τόσο μεγαλύτερες θα είναι και οι αυξήσεις. Βέβαια, η αύξηση του ΑΕΠ είναι θετικό νέο, αλλά του τιμαρίθμου δεν είναι» ανέφερε μιλώντας στο OPEN.

Για το αν οι αυξήσεις θα είναι πάνω από 5% είπε ότι «δεν θέλω να πω γιατί κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για την αύξηση του ΑΕΠ και του τιμαρίθμου. Αν πω κάτι, θα γίνει τίτλος και θεσμικά μιλώντας δεν θέλω να αδικήσω τον εαυτό μου. Είναι σαφές πως θα πρόκειται για σημαντική αύξηση».

Σε ερώτηση για το αν θα αφορά τους νέους συνταξιούχους, είπε ότι «η αύξηση αυτή αφορά όλους τους συνταξιούχους. Βέβαια, κάποιοι που έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά, δεν θα δουν αύξηση αλλά “ροκάνισμα” της προσωπικής τους διαφοράς, πράγμα που θα τους φέρει σε ευμενή θέση για την επόμενη αύξηση. Αυτά όλα και η προσωπικές διαφορές και ο τρόπος υπολογισμού είναι κληρονομιές από το παρελθόν και αυτά εφαρμόζονται».