Χαρδαλιάς: Τα δύσκολα είναι μπροστά μας - Έκκληση σε όλους για εγρήγορση

Χαρδαλιάς: Τα δύσκολα είναι μπροστά μας - Έκκληση σε όλους για εγρήγορση

Οι επόμενες ημέρες που έρχονται θα είναι δύσκολες, το ίδιο και η αυριανή, ανέφερε σε δήλωσή του ο Νίκος Χαρδαλιάς απευθύνοντας έκκληση σε όλους τους πολίτες για εγρήγορση και προσοχή. «Τα δύσκολα είναι μπροστά μας», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας σε έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη των πυρκαγιών, μιλώντας για 57 ανοικτά μέτωπα σε όλη την Ελλάδα.

«Σήμερα είναι ακόμα μία πιο δύσκολη ημέρα, με ακόμη πιο εκτεταμένες πυρκαγιές, τις οποίες προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να αντιμετωπίσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας σημειώνοντας πως «σήμερα είχαμε 99 νέες πυρκαγιές, ενώ κληθήκαμε να διαχειριστούμε συνολικά 145 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, εκ των οποίων παραμένουν ενεργές αυτή τη στιγμή και υπό διαχείριση οι 57».

Όσον αφορά τα μεγάλα πύρινα μέτωπα, σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά, όσον αφορά την Αττική, εστάλησαν πέντε μηνύματα από το 112, μετά την αναζωπύρωση της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη, για εκκενώσεις περιοχών, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι η Πολιτική Προστασία προχώρησε στην ανάκληση των αδειών των αξιωματικών του πυροσβεστικού σώματος αλλά και της Γενικής Γραμματείας. 

Στην Αρχαία Ολυμπία η εικόνα είναι βελτιωμένη συνολικά εστάλησαν SMS για την εκκένωση 32 οικισμών. Δόθηκε έμφαση δόθηκε στην προστασία του αρχαιολογικού χώρου και στην περιοχή επιχειρούν 310 πυροσβέστες, πέντε αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα και συνδράμουν δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας, υδροφόρες, μηχανήματα έργου της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στην Βόρεια Εύβοια παραμένει δύσκολο το μέτωπο και στην περιοχή επιχειρούν 200 πυροσβέστες, 2 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα, με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στη Μεσσηνία εστάλησαν μηνύματα μέσω του 112 για εκκένωση  οικισμών, για να απομακρυνθούν οι πολίτες σε ασφαλή κατεύθυνση και ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων, 2 ελικόπτερα και 6 αεροσκάφη.

Όσον αφορά για τις δυνάμεις που θα συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών μέσω του  Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι ενεργοποιώντας τον μηχανισμό έχουν δεχτεί και συνεχίζουν να δέχονται βοήθεια και για τις προσεχείς ημέρες από τις παρακάτω χώρες:

  • από την Κύπρο 40 πυροσβέστες που επιχειρούν στην 'Ανω Βαρυμπόμπη Αττικής και 2 αεροσκάφη στην Κρήτη,
  • από την Γαλλία αναμένονται το βράδυ 83 πυροσβέστες και 2 αεροσκάφη
  • από την Σουηδία 2 αεροσκάφη που τα αναμένουμε αύριο
  • από την Ρουμανία 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα που αναμένονται αύριο το πρωί
  • τέλος από την Ελβετία όπου αναμένονται 3 ελικόπτερα

Από την πλευρά του, ο πύραρχος και μετεωρολόγος του Πυροσβεστικού Σώματος Αριστοτέλης Παπαδόπουλος τόνισε πως οι φωτιές έρχονται σε μία περίοδο έντονου καύσωνα για δέκα ημέρες, του μεγαλύτερου εδώ και 30 χρόνια, ενώ πρόσθεσε πως η αυριανή ημέρα θα είναι ιδιαίτερης επικινδυνότητας. Μάλιστα, οι καιρικές συνθήκες θα θυμίζουν αυτές που υπήρχαν στη φωτιά στο Μάτι πριν τρία χρόνια.