Χάπι Merck: Οι βρετανικές αρχές άναψαν «πράσινο φως» για την χορήγησή του

Χάπι Merck: Οι βρετανικές αρχές άναψαν «πράσινο φως» για την χορήγησή του

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων του Ηνωμένου Βασιλείου χορήγησε την πρώτη έγκριση στο αντιιικό χάπι της Merck για τον Covid-19, ένα φάρμακο που έχει χαρακτηριστεί από ειδικούς στη δημόσια υγεία ως σημαντικό νέο εργαλείο για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Η Merck με ανάρτησή της στο twitter, έκανε γνωστό πως η Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας  χορήγησε άδεια για το φάρμακο με το εμπορικό σήμα Lagevrio σε ήπια έως μέτρια συμπτώματα Covid.

Αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί το πρώτο πράσινο φως για το molnupiravir,  μια εύκολη στη χορήγηση θεραπεία που μείωσε στο μισό τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου για άτομα με ήπιο έως μέτριο Covid-19 κατά τη διάρκεια κλινικών δοκιμών.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και της ΕΕ εξακολουθούν να αξιολογούν το φάρμακο της Merck, το οποίο έχει προσελκύσει ένα κύμα παραγγελιών από τις κυβερνήσεις από τη δημοσίευση των θετικών αποτελεσμάτων από τη μελέτη της φάσης 3 τον περασμένο μήνα.

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας καλωσόρισαν την ανάπτυξη ενός αντιικού χαπιού για τη θεραπεία του Covid-19 που μπορεί να ληφθεί στο σπίτι εντός πέντε ημερών από τη μόλυνση για να αποφευχθεί η εμφάνιση σοβαρής ασθένειας. Το χάπι Merck έχει εγκριθεί για χρήση από άτομα που έχουν ήπια έως μέτρια συμπτώματα Covid-19 και έχουν τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου που τα καθιστά ευάλωτα στην ανάπτυξη σοβαρής νόσου.

Μέχρι στιγμής, οι μόνες θεραπείες που έχουν εγκριθεί για τον ήπιο έως μέτριο Covid-19 είναι τα ακριβά μονοκλωνικά αντισώματα που αναπτύχθηκαν από τις Regeneron, Eli Lilly και GlaxoSmithKline, τα οποία συνήθως χορηγούνται μέσω ενδοφλέβιας έγχυσης.

Ο Ντέιβιντ Ντάουντι, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς στη Βαλτιμόρη, είπε ότι η έγκριση της μολνοπιραβίρης είναι μια ευπρόσδεκτη πρόοδος που θα μπορούσε να σώσει ζωές στον αγώνα κατά του Covid-19.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι το αντιικό χάπι δεν είναι η τέλεια θεραπεία, δεδομένου ότι παρείχε μόνο μείωση κατά 50 τοις εκατό στη νοσηλεία και στους θανάτους και οι άνθρωποι έπρεπε να λάβουν το φάρμακο αρκετά νωρίς για να είναι αποτελεσματικό.

Οι σύμβουλοι της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ πρόκειται να εξετάσουν εάν θα χορηγήσουν άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης για το μολνοπιραβίρη αργότερα αυτόν τον μήνα.