Χανιά: Συγκλονίζει η υπόθεση με τους θανάτους σε οίκο ευγηρίας

Χανιά: Συγκλονίζει η υπόθεση με τους θανάτους σε οίκο ευγηρίας

Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις για τις συνθήκες λειτουργίας του ιδιωτικού οίκου ευγηρίας στα Χανιά, που βρίσκεται τον τελευταίο μήνα στο μικροσκόπιο των δικαστικών και αστυνομικών αρχών.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ Χανίων, οι ηλικιωμένοι πέθαναν από ανακοπή καρδιάς, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν περαιτέρω στοιχεία για το ιστορικό της υγείας τους. Συγκεκριμένα, έχει διαπιστωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 73 ληξιαρχικές πράξεις θανάτου τροφίμων της συγκεκριμένης ιδιωτικής δομής, όλες υπογεγραμμένες από τον ίδιο γιατρό.

Ειδικότερα, 64 πράξεις εκδόθηκαν το 2000 και 9 το πρώτο τρίμηνο του 2021. Αξίζει να σημειωθεί, ότι δεν συμπεριλαμβάνονται οι θάνατοι που καταγράφηκαν στο Νοσοκομείο Χανίων, ηλικιωμένων που διέμεναν στον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας ή και κάποιων, που πέθαναν λίγους μήνες αργότερα. 

Παρέμβαση από το υπουργείο Εργασίας

Παρέμβαση για το γηροκομείο στα Χανιά πραγματοποίησε το υπουργείο Εργασίας, που με επείγον αίτημά του, την Παρασκευή, 23 Απριλίου, προς την Περιφέρεια Κρήτης, ζητά ενημέρωση αναφορικά με τις συνθήκες λειτουργίας της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων. Καθώς ενδέχεται να υπάρχουν ποινικές προεκτάσεις, η υπόθεση εξετάζεται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι αρμόδιο για τον καθορισμό των προϋποθέσεων λειτουργίας. Η αρμοδιότητα της εποπτείας ανήκει στις κατά τόπους Περιφέρειες.

Η υπουργική απόφαση (Π1γ/οικ.81551/25.6.2007) αναφέρει ότι η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων εκδίδεται από την αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας από την οποία διενεργείται και η εποπτεία τους. Τον τελευταίο χρόνο, λόγω της πανδημίας, το υπουργείο εξέδωσε σειρά πρωτοκόλλων για την καθημερινή λειτουργία των μονάδων.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τον τελευταίο χρόνο, με απώτερο στόχο την προστασία απέναντι στην COVID-19 τόσο των εργαζόμενων, όσο και των φιλοξενούμενων, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανέπτυξε μια σειρά πρωτοκόλλων για τη καθημερινή λειτουργία των μονάδων αυτών. Προκειμένου να διευκολύνει την τήρηση των πρωτοκόλλων, το Υπουργείο σε σύμπραξη με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, πραγματοποιήσαν τακτικούς ελέγχους φορείας του νέου κορωνοϊού καθώς και ελέγχους τήρησης των πρωτοκόλλων. Επιπλέον, το Υπουργείο έχει αναλάβει τη διανομή rapid test σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων αναγνωρίζοντας το κόστος που συνεπάγεται η συχνή διεξαγωγή τέτοιων τεστ. Πρόθεση του Υπουργείου ήταν και είναι η λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου για την προστασία των ηλικιωμένων που διαβιούν σε τέτοιες δομές. Πρακτικές ή παραλείψεις που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ατόμων τρίτης ηλικίας, κατά την περίοδο των ανωτέρω ελέγχων δεν έγιναν ανεκτές και επιβλήθηκαν τα αντίστοιχα διοικητικά πρόστιμα από τις αρμόδιες εθνικές αρχές.

Στο μικροσκόπιο των ερευνών τα περιουσιακά στοιχεία των ηλικιωμένων

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ Χανίων, ήδη η έρευνα έχει επεκταθεί και στα περιουσιακά στοιχεία. Ήδη, σε εξέλιξη είναι η υπόθεση ηλικιωμένης γυναίκας, με περιουσιακά στοιχεία, η οποία ήταν διαγνωσμένη με άνοια από το 2014 και όταν πέθανε το 2017, βρέθηκε χωρίς περιουσιακό στοιχείο. Όπως αποκαλύφθηκε, ακίνητο υψηλής αντικειμενικής αξίας, πωλήθηκε στο 1/4 της αξίας του σε φιλικό πρόσωπο της συγκεκριμένης μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων.

Τέλος, θεωρείται σχεδόν βέβαιο, ότι θα απαγγελθούν καταγγελίες εντός της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ εκτιμάται ότι θα ζητηθεί η διεξαγωγή έρευνας σε βάθος 10ετίας.