Handelsblatt: Πιο κοντά στην προεδρία της ΕΚΤ ο J. Weidmann

Handelsblatt: Πιο κοντά στην προεδρία της ΕΚΤ ο J. Weidmann

Η συμφωνία στο Eurogroup για την υποψηφιότητα του Ισπανού υπουργού Οικονομικών Luis de Guindos για τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ αυξάνει τις πιθανότητες του προέδρου της Bundesbank Jens Weidmann να διαδεχθεί του χρόνου τον Οκτώβριο τον Mario Draghi στο τιμόνι της Ευρωτράπεζας, γράφει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Γερμανοί πολιτικοί έχουν επανειλημμένα ταχθεί υπέρ μιας υποψηφιότητας Weidmann για την προεδρία της ΕΚΤ. Στους γερμανούς καταθέτες η πολιτική χαμηλών επιτοκίων κάθε άλλο παρά δημοφιλής είναι. Το ίδιο ισχύει και για το πρόγραμμα μαζικής αγοράς ομολόγων που φέρει την υπογραφή του Mario Draghi.

Στη Γερμανία είναι ευρέως διαδεδομένη η άποψη ότι ο Weidmann θα πρέπει να ενισχύσει τη σταθερότητα της νομισματικής πολιτικής. Αντίθετα χώρες της νότιας Ευρώπης απορρίπτουν τις θέσεις του σημερινού προέδρου της Bundesbank».

Σε άρθρο της με τίτλο «Πιο κοντά στην προεδρία της ΕΚΤ ο Weidmann» η εφημερίδα taz επισημαίνει: «Το γεγονός ότι ένας αμφιλεγόμενος και προβεβλημένος πολιτικός, όπως ο ισπανός υπ. Οικονομικών de Guindos προάγεται στην "ανεξάρτητη", όπως προβλέπουν οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες, ΕΚΤ προκαλεί δυσαρέσκεια σε πολλούς παραδοσιακούς κεντρικούς τραπεζίτες.

Ωστόσο και το ενδεχόμενο να αναλάβει τα ηνία της ΕΚΤ ένας σκληροπυρηνικός ως προς τη νομισματική πολιτική, οικονομολόγος όπως ο Jens Weidmann προκαλεί ανησυχία, τουλάχιστον σε Παρίσι και Ρώμη, όπου η χαλαρή νομισματική πολιτική του Mario Draghi γίνεται δεκτή με ικανοποίηση».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung τιτλοφορεί άρθρο της για την επιλογή de Guindos «Επίμονος και πραγματιστής» και σημειώνει: «Ως υπουργός Οικονομικών εφάρμοσε στην Ισπανία μια επίπονη θεραπεία που είχε ως αποτέλεσμα την συνεχή ανάκαμψη της οικονομίας. Το 2017 η ανάπτυξη ξεπέρασε το 3%. Την ίδια στιγμή όμως η δεύτερη σε ύψος ανεργία στην Ευρωζώνη μειώνεται μόνο με αργούς ρυθμούς. (…)

Αν γίνει πράγματι ο de Guindos αντιπρόεδρος της ΕΚΤ τότε αυτό φέρνει τον Γερμανό τραπεζίτη Weidmann πιο κοντά στο τιμόνι της Ευρωτράπεζας, διότι όταν ο αντιπρόεδρος είναι νοτιοευρωπαίος τότε χάρη της ισορροπίας ο πρόεδρος πρέπει να προέρχεται από χώρα της κεντρικής ή της βόρειας Ευρώπης».

Φωτογραφία AP