Handelsblatt: Ο Ιβάν Σαββίδης διεκδικεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Handelsblatt: Ο Ιβάν Σαββίδης διεκδικεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Στο ρόλο του Ρώσου επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, «ένας από τους διεκδικητές για το σημαντικό και από στρατηγικής άποψης ελληνικό λιμάνι είναι ένας ρώσος επιχειρηματίας με στενούς δεσμούς με τον πρόεδρο Πούτιν». Ο τίτλος του άρθρου είναι «Ρώσος ολιγάρχης διεκδικεί ελληνικό λιμάνι».

Το δημοσίευμα αναφέρεται στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης από το ελληνικό δημόσιο, το οποίο προτίθεται να διαθέσει το 67% των μετοχών στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Στην κούρσα, όπως σημειώνεται, παίρνουν μέρος τέσσερεις ενδιαφερόμενοι, μεταξύ των οποίων ο ΟΛΘ. 
Το ενδιαφέρον του ΟΛΘ χαρακτηρίζεται ως μια κίνηση με ιδιαίτερη πολιτική σημασία, καθώς σχεδόν το 72% των μετοχών του ΟΛΘ κατέχει η Belterra Investments Ltd, η οποία ανήκει στον Ρώσο ολιγάρχη Ιβάν Σαββίδη.

Το όνομα του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος διαθέτει και ελληνικό διαβατήριο, δεν περιλαμβάνεται σε κατάλογο κυρώσεων. Ωστόσο, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η υπόθεση έχει  πολιτικό βάρος. Ο Πειραιάς, το μεγαλύτερο ελληνικό λιμάνι βρίσκεται υπό κινεζικό έλεγχο από τότε που η Cosco ανέλαβε τον έλεγχο του Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς.

Με ιδιαίτερη προσοχή η Ουάσιγκτον παρακολουθεί τώρα ποιος θα αναλάβει εν τέλει τη διαχείριση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, καθώς για τους Αμερικανούς η Αλεξανδρούπολη δεν αποτελεί μόνο κομβικό σημείο στρατηγικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια και την περιοχή του Ευξείνου Πόντου. Ελληνοβουλγαρική κοινοπραξία κατασκευάζει στην πόλη δύο τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου. 

Όπως δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, η πόλη διαδραματίζει ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στην ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης. Σημειώνεται ότι σήμερα η Ελλάδα καλύπτει περίπου το 50% των αναγκών της σε LNG από τις ΗΠΑ. Ο ολιγάρχης κατέθεσε αίτημα ενδιαφέροντος ήδη από τον Οκτώβριο του 2020. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η όλη διαδικασία αποκτά ωστόσο διαφορετικό ενδιαφέρον.

Αρχές Μαρτίου η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα κατηγόρησε τα ελληνικά μέσα για «παραπληροφόρηση» και «αντιρωσική προπαγάνδα» αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σε ανάρτηση στο Twitter μάλιστα η πρεσβεία παρέπεμψε στον τηλεοπτικό σταθμό Open του Ιβάν Σαββίδη, προτρέποντας στους Έλληνες να παρακολουθούν αυτό το κανάλι «αν αναζητούν κάτι διαφορετικό από ψευδή προπαγάνδα για την κατάσταση στην Ουκρανία». 

Σημειώνεται ότι το οικονομικό περιοδικό Forbes υπολογίζει την περιουσία του Ρώσου επιχειρηματία στα 1,6 δισ. δολάρια και τον κατατάσσει 80ο στον κατάλογο των πλουσιότερων Ρώσων.