Handelsblatt: «Κρύο ντους για τον Αλ. Τσίπρα» για ανάπτυξη και επενδύσεις

Handelsblatt: «Κρύο ντους για τον Αλ. Τσίπρα» για ανάπτυξη και επενδύσεις

«Κρύο ντους για τον Αλέξη Τσίπρα» χαρακτηρίζει την επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων της Κομισιόν για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, στο θέμα που προβάλει ως βασικό στην ιστοσελίδα της. 

«Η καλή είδηση: Ο αριθμός των ανέργων μειώνεται ταχύτερα από ότι αναμενόταν μέχρι σήμερα», προσθέτει το ρεπορτάζ, που αναφέρεται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιοποιήθηκε χθες. Σε αυτήν, όπως είναι γνωστό, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,6% φέτος, έναντι πρόβλεψης για 2,7% πριν ένα χρόνο και 2,1 % την περασμένη άνοιξη. 

Η εικόνα αυτή «είναι κυρίως αποτέλεσμα της διελκυστίνδας της ελληνικής κυβέρνησης με τους διεθνείς πιστωτές της στο πρώτο μισό του έτους, καθώς και της διαμάχης για τον ρόλο του ΔΝΤ στη διάσωση της χώρας. Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης καθυστέρησε, έτσι, για πάνω από ένα χρόνο. Η ανασφάλεια που προέκυψε από αυτή την εξέλιξη συμπίεσε κατά το πρώτο εξάμηνο τόσο τις επενδύσεις όσο και την ιδιωτική κατανάλωση», σημειώνει η Handelsblatt.

Το ρεπορτάζ κάνει, όμως, αναφορά και στις εξελίξεις στο μέτωπο των επενδύσεων και κυρίως στα όσα συνέβησαν τα δύο τελευταία 24ωρα στις Σκουριές και το Ελληνικό. 

«Πολλές εκατοντάδες εργαζόμενοι απειλούνται πλέον με απόλυση», σημειώνει μετά την ανακοίνωση της Eldorado Gold για διακοπή των εργασιών εξόρυξης χρυσού, ενώ συνεχίζει: «Νέα ερωτηματικά προκύπτουν και για το μεγαλύτερο επενδυτικό σχέδιο στην Ελλάδα, την αξίας 8 δισ. ευρώ ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου της Αθήνας στο Ελληνικό (...) Είναι αμφίβολα εάν υπό αυτές τις προϋποθέσεις (την απόφαση του ΚΑΣ για την ανακήρυξη αρχαιολογικού χώρου), οι επενδυτές εξακολουθούν να υπολογίζουν σε αυτό το έργο».

Αναφορά γίνεται, επίσης, στη μελέτη του ΣΕΒ η οποία αναδεικνύει το πρόβλημα της βαριάς φορολογίας στην Ελλάδα, η οποία κυμαίνεται σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο της Ε.Ε.