Χάλκη και Δωδεκάνησα θα είναι τόποι δυναμικών επενδύσεων στον τομέα της καθαρής ενέργειας
Κυριάκος Μητσοτάκης

Χάλκη και Δωδεκάνησα θα είναι τόποι δυναμικών επενδύσεων στον τομέα της καθαρής ενέργειας

Στην εκδήλωση στη Χάλκη για την ένταξη του νησιού στην πρωτοβουλία GR - eco islands απηύθυνε χαιρετισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το ομώνυμο νησί, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη για να επιθεωρήσει τα έργα και τις παρεμβάσεις που θα μετατρέψουν τη Χάλκη σε τόπο αειφόρας και κυκλικής ανάπτυξης.

«Από σήμερα η Χάλκη και τα Δωδεκάνησα δεν θα είναι μόνο τουριστικός προορισμός αλλά και τόποι δυναμικών επενδύσεων στον τομέα της καθαρής ενέργειας», τόνισε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του. 

Όπως εξήγησε, οι κάτοικοι σε συνεργασία με τον Δήμο θα παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν, πρακτικά μηδενίζοντας το κόστος της ενέργειας. «Αυτό το μοντέλο ενεργειακής δημοκρατίας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει πρότυπο για κάθε νησί, μειώνοντας τα κόστη στους λογαριασμούς των κατοίκων» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Πετυχαίνουμε εδώ στην Χάλκη να περάσουμε στην εποχή των prosumers, των καταναλωτών- παραγωγών, που επωφελούνται των φυσικών πηγών ενέργειας χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις» προσέθεσε και κάλεσε τις δημοτικές Αρχές και άλλων νησιών να συμμετέχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία «και με τη δική μας βοήθεια».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι οι πράσινες επενδύσεις αυξάνουν τον πλούτο των τοπικών κοινωνιών ενώ όταν αφορούν ακριτικές περιοχές λειτουργούν και ως ασπίδες. Η μετάβαση των νησιών μας σε μια νέα εποχή εντάσσεται στο σχέδιο μας για το κλίμα, πρόσθεσε. Όσα συμβαίνουν εδώ αποδεικνύουν τι μπορούν να πετύχουν δημόσιος και ιδιωτικός τομέας όταν συνεργάζονται, ανέφερε ο πρωθυπουργός. 

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τονίζοντας ότι στόχος έως το 2030 είναι τα ελληνικά νησιά να έχουν μειώσει τις σχετικές εκπομπές κατά 10 εκατομμύρια τόνους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η τουριστική ανάπτυξη πρέπει να είναι βιώσιμη και κατά συνέπεια τα νησιά που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πράσινης μετάβασης θα έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα. 

Η πράσινη μετάβαση θα γίνει πραγματικότητα αν την αγκαλιάσουν οι πολίτες τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι εγκαταλείπουμε ένα παρελθόν που αποδείχτηκε άγονο. «Στο Αιγαίο δεν υπάρχουν άγονες γραμμές» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δείτε live