H πολιτική ελίτ της Κίνας εμπλεκόμενη στα Panama Papers

H πολιτική ελίτ της Κίνας εμπλεκόμενη στα Panama Papers

Σχεδόν το ένα τρίτο των επιχειρήσεων που διαχειριζόταν επίμαχο δικηγορικό γραφείο των Panama Papers, Mossack Fonseca, προέρχονταν από τα παραρτήματα της φίρμας σε Χονγκ Κονγκ και Κίνα, καθιστώντας την ασιατική χώρα τη μεγαλύτερη «αγορά» για το γραφείο, όπως αναφέρει η South China Morning Post.

Συγκεκριμένα, οι εταιρείες κελύφη που είχαν συσταθεί μέσω των γραφείων της παναμέζικης εταιρείας στο Χονγκ Κονγκ και την Κίνα αντιστοιχούν στο 29% του συνόλου των ενεργών επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στο πελατολόγιό της.

Μορφές εταιρειών τέτοιου είδους δεν είναι αποκλειστικά παράνομες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για νόμιμες επιχειρηματικές ενέργειες. Ωστόσο εμφανίζονται εξαιρετικά συχνά σε υποθέσεις διαφθοράς, καθώς παρέχουν τη δυνατότητα κρυφής μετακίνησης κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Παράλληλα, η έρευνα για τα Panama Papers αποκάλυψε ότι συγγενείς τουλάχιστον οκτώ κορυφαίων νυν ή πρώην στελεχών του Κομουνιστικού Κόμματος της Κίνας, εμπλέκονται στην χρήση offshore εταιρειών.

Ανάμεσά τους συγκαταλέγεται ο σύζυγος της αδερφής του προέδρου της χώρας, Xi Jinping, καθώς και δύο εν ενεργεία μέλη του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, αλλά και εγγονός του Μάο Τσε Τουνγκ.

Αναλυτικά τα στελέχη των οποίων συγγενείς εμπλέκονται στα Panama Papers:

- Xi Jinping, Πρόεδρος της χώρας και επικεφαλής του Κομουνιστικού Κόμματος: Ο σύζυγος της μεγαλύτερης αδερφής του προέδρου, Deng Jiagui, αναφέρεται ότι απευθύνθηκε στην Mossack Fonseca προκειμένου να ανοίξει μία offshore εταιρία το 2004 και δύο ακόμα το 2009.

- Liu Yunshan, μέλος της μόνιμης επιτροπής του Πολιτικού γραφείου: Σύμφωνα με τις αναφορές, η νύφη του πέμπτου στην ιεραρχία στελέχους του κόμματος υπήρξε διαχειρίστρια και μέτοχος σε εταιρεία που ιδρύθηκε στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους το 2009.

- Zhang Gaoli, μέλος της μόνιμης επιτροπής του Πολιτικού γραφείου:  Ο γιος του έβδομου στην ιεραρχία στελέχους έχει καταχωρηθεί ως μέτοχος τριών εταιρειών που συστάθηκαν από το παναμέζικο γραφείο στις  Βρετανικές Παρθένους Νήσους

- Li Peng, πρώην πρωθυπουργός: Η μοναχοκόρη του Li απευθύνθηκε στο δικηγορικό γραφείο προκειμένου να αποκτήσει εταιρεία η οποία, όπως επισυνάπτεται στα e-mails, είχε ιδρυθεί με προμήθειες από εισαγωγές ευρωπαϊκού βιομηχανικού εξοπλισμού στην Κίνα.

- Zeng Qinghong, πρώην αντιπρόεδρος: Θεωρείται ο απόλυτος insider της κινεζικής πολιτικής και συνδέεται με εταιρεία η οποία ιδρύθηκε στα νησιά Samoa το 2006, η οποία είναι καταχωρημένη στο όνομα του αδερφού του.

- Hu Yaobang, πρώην γενικός γραμματέας του Κομουνιστικού Κόμματος: Ο γιος του αναφέρεται ως μέτοχος, διευθυντής και δικαιούχος εταιρείας που ιδρύθηκε στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους το 2003, 14 χρόνια μετά το θάνατο του πατέρα του.

- Mao Zedong, Ιδρυτής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας: Εγγονός του διάσημο Μάο Τσε Τουνγκ απέκτησε το 2011 και ήταν μοναδικός διαχειριστής και μέτοχος, εταιρείας που ιδρύθηκε στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

 

Διαβάστε Περισσότερα