H «μητέρα των μαχών» για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

H «μητέρα των μαχών» για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ προετοιμάζεται σήμερα για μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις της προεδρίας του, αφού θα ανακοινώσει την επιλογή του για την κενή θέση του δικαστή στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Πριν από την επίσημη ανακοίνωση τα στελέχη του Λευκού Οίκου θα μοιράσουν τα βασικά σημεία ομιλιών, αλλά και βιογραφικά “μιας σειράς υποψηφίων” για το ανώτατο δικαστήριο, τόσο στο Καπιτώλιο, όσο και σε εξωτερικούς πολιτικούς συμμάχους του Τραμπ.

Η επικείμενη ανακοίνωση του Τραμπ έρχεται λίγες μέρες μετά την αναπάντεχη παραίτηση του Δικαστή Άντονι Κέννεντι του οποίου ιστορικά η ψήφος θεωρούνταν ως "κρίσιμη" και 18 μήνες μετά τον διορισμό του συντηρητικού Νιλ Γκόρσιτς ποθ ικανοποίηση μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων του. 

Σημειώνεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο βρίσκεται στην ύψιστη βαθμίδα της δικαστικής εξουσίας των ΗΠΑ. Οι αποφάσεις του δεν μπορούν να εφεσιβληθούν, παρά μόνο να αλλάξουν με άλλη απόφαση του ιδίου δικαστηρίου ή με συνταγματική τροποποίηση. Ο αριθμός των δικαστών που υπηρετούν στο Ανώτατο Δικαστήριο αποφασίζεται από το Κογκρέσο και όχι από το Σύνταγμα και το αξίωμά του είναι ισόβιο, πλην των περιπτώσεων παραίτησης, συνταξιοδότησης ή αποπομπής από το δικαστικό σώμα.

Εξάλλου, την περασμένη Παρασκευή, ο Τραμπ προϊδέασε ότι αναζητά έναν δικαστή που υιοθετεί την "αυθεντική εκδοχή" του Συντάγματος των ΗΠΑ. Αυτό σύμφωνα με τον Τραμπ σημαίνει "ότι οι δικαστές δεν μπορούν να ξαναγράφουν τους νόμους ή να ανακαλύπτουν εκ νέου το Σύνταγμα". Με αυτό το δεδομένο, οι πιθανοί υποψήφιοι μέσω της διαδικασίας των συνεντεύξεων, αλλά και των διεργασιών που έγιναν στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου, είναι οι δικαστές: Μπρετ Κάβανο. Έϊμι Κόνεϊ Μπάρετ, Ρέιμοντ Κέθλεντζ, όπως επίσης κι ο Τόμας Χάρντιμαν. Ο τελευταίος, φαίνεται να έχει σοβαρές πιθανότητες για την υποψηφιότητα του διορισμού του, καθώς φέρεται να τα βρίσκει με τον πρόεδρο Τραμπ, αλλά και να μην υπάρχουν ανησυχίες για τον διορισμό του, από τον έλεγχο που προηγήθηκε, σε αντίθεση με τους άλλους υποψηφίους. 

Πάντως η τελική επικύρωση αναμένεται να εξελιχθεί σε θρίλερ καθώς η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία  είναι οριακή (51-49 των Δημοκρατικών) κάτι που σημαίνει ότι οι υποστηρικτές των υποψηφίων για τον διορισμό, δικαστών, έχουν επιδοθεί σε μία προσπάθεια σκιώδους προώθησης τους, με έμφαση στην δημοσιοποίηση των βιογραφικών τους, αλλά και των στοιχείων επικοινωνίας τους. Οι ομάδες ακτιβιστών και από τις δύο πλευρές διεξάγουν ήδη πολιορκητικό πόλεμο διαφήμισης πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, προτρέποντας τους πολίτες να αυξήσουν την πίεση μέσω τηλεφωνικών κλήσεων, ηλεκτρονικών μηνυμάτων και διαμαρτυριών. Τα φώτα αναμένεται να πέσουν σε Ρεπουμπλικανους Γερουσιαστές που θεωρούνται λιγότερο συντηρητικοί και οι οποίοι φαίνονται αντίθετοι σε ενδεχόμενο διορισμό Δικαστή που θα ήταν αντίθετος στην απόφαση- σταθμό του 1973 για το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. 

 AP Photo/J. Scott Applewhite