The Guardian: Θετικοί οιωνοί για τον τουρισμό στην Ελλάδα - Ανακάμπτει δυναμικά

The Guardian: Θετικοί οιωνοί για τον τουρισμό στην Ελλάδα - Ανακάμπτει δυναμικά

Έκπληξη έχει προκαλέσει ακόμα και στους πιο αισιόδοξους το γεγονός ότι ο τουρισμός ανακάμπτει δυναμικά στην Ελλάδα, μετά την πανδημία του κορονοϊού αλλά και υπό τη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία. Η βρετανική εφημερίδα The Guardian αναφέρεται εκτενώς στην αναγέννηση του τουριστικού τομέα στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά μετά το 2019, όταν η χώρα υποδέχτηκε 33 εκατομμύρια επισκέπτες - αριθμό ρεκόρ - πάνε τόσο καλά τα πράγματα.

Η παύση που προκλήθηκε από την πανδημία είχε ως αποτέλεσμα τα έσοδα από τους τουρίστες να μειωθούν από 18,2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019 σε 4 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020, όταν η χώρα κατέγραψε μόνο 7 εκατομμύρια αφίξεις. Αν και τα κέρδη από τον κλάδο ξεπέρασαν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, καλύτερα από το αναμενόμενο, πέρυσι, όταν η Ελλάδα άνοιξε τα σύνορά της τον Μάιο, εξακολουθούσαν να είναι πολύ χαμηλά από τα κέρδη πριν από την πανδημία.

Ωστόσο φέτος τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανάκαμψη έχει έρθει. Για πρώτη φορά από το 2019 κρουαζιερόπλοια εισέρχονται στα ελληνικά λιμάνια ενώ και οι προπληρωμένες κρατήσεις πτήσεων είναι επίσης σε άνοδο.

Μάλιστα, μέχρι το 2023 στην Αθήνα θα έχουν προστεθεί άλλα 5.000 δωμάτια ξενοδοχείων σε σύγκριση με το 2019, όταν η πρωτεύουσα, που κάποτε οι τουρίστες την προσπερνούσαν για να κατευθυνθούν στα νησιά, κατάφερε να προσελκύσει 5 εκατομμύρια επισκέπτες.

Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε ότι η σεζόν έχει ξεκινήσει «νωρίτερα από ποτέ».