Γουργουλιάνης: Σε πορεία ενδημικότητας ο ιός - Ορθώς άνοιξαν τα σχολεία

Γουργουλιάνης: Σε πορεία ενδημικότητας ο ιός - Ορθώς άνοιξαν τα σχολεία

Την άποψη ότι η πανδημία σβήνει και οδεύουμε σε πορεία ενδημικότητας του ιού, εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Κώστας Γουργουλιάνης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Εγώ ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν ότι θα σβήσει η πανδημία. Αν θα είναι η Όμικρον αυτή που θα τελειώσει την πανδημία η Χι ή η Ψι που θα είναι περισσότερο μεταδοτική και λιγότερο θανατηφόρα και θα είναι την άνοιξη ή το φθινόπωρο δεν το ξέρουμε, αλλά έχουμε μπει σε μια πορεία ενδημικότητας της πανδημίας» εκτίμησε ο κ. Γουργουλιάνης, εξηγώντας πως αυτό προκύπτει από την ιστορία των πανδημιών.

Οι μεγάλες πανδημίες γίνονται κάθε 100 χρόνια περίπου, ανέφερε και τελειώνουν κάπως έτσι, δεν τελειώνουν με ένα μαχαίρι, έναν διακόπτη. «Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο ιός γίνεται περισσότερος μεταδοτικός, λιγότερο θανατηφόρος και αυτό θα κρατήσει και την επόμενη χρονιά. Πιθανότατα θα έχουμε έναν ιό που δεν θα σκοτώνει αλλά θα ζει μεταξύ μας, αυτό που γίνεται τώρα δηλαδή και είναι κάτι που οδηγεί προς το τέλος της πανδημίας».

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο καθηγητής τονίζει ότι κατά την άποψή του η απόφαση της κυβέρνησης ήταν απολύτως ορθή, καθώς, όπως τονίζει τα παιδιά είναι καλύτερα σε αυτόν τον χώρο, ο οποίος είναι ελεγχόμενος ενώ έχουν κάνει και self test.

Σε σχέση με το εάν θα χρειαστεί να πάμε σε 4η εμβολιαστική δόση, o κ. Γουργουλιάνης θεωρεί ότι μάλλον απομακρυνόμαστε από αυτό το ενδεχόμενο, εφόσον έχουμε να κάνουμε με μια νόσο που εξελίσσεται σε τέτοια που δεν σκοτώνει, κάτι που ωστόσο μένει να επιβεβαιωθεί.

Υπάρχει ο εξής απρόβλεπτος παράγοντας επεσήμανε ο καθηγητής, ότι ενώ το 60%-80 % του πληθυσμού στον πολιτισμένο κόσμο είναι εμβολιασμένο, αντιθέτως στην Αφρική και σε χώρες «υπό ανάπτυξη» είναι εμβολιασμένο το 8%, επομένως εκεί υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει μια νέα μετάλλαξη.

«Υπάρχει το ακραίο σενάριο και είναι έξω από την πορεία των πανδημιών, μια μετάλλαξη με χαρακτηριστικά περισσότερο θανατηφόρα. Αλλά αυτό είναι ένα σενάριο που δεν ταιριάζει με την πορεία της πανδημίας» κατέληξε ο κ. Γουργουλιάνης.