Γουατεμάλα: Ο πρόεδρος προτείνει δραστική αύξηση των ποινών για τους διακινητές ανθρώπων

Γουατεμάλα: Ο πρόεδρος προτείνει δραστική αύξηση των ποινών για τους διακινητές ανθρώπων

Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Αλεχάντρο Γιαματέι παρουσίασε χθες στο Κογκρέσο μια πρωτοβουλία για τη δραστική αύξηση των ποινών για τους διακινητές ανθρώπων, με τις ποινές να φθάνουν έως και τα 30 χρόνια κάθειρξης.

Υπενθυμίζεται  ότι εδώ και πολλά χρόνια η Γουατεμάλα αποτελεί βασικό πέρασμα για τους εξαθλιωμένους μετανάστες της κεντρικής Αμερικής --συμπεριλαμβανομένων και δικών της πολιτών-- που πραγματοποιούν ένα επικίνδυνο ταξίδι διασχίζοντας το Μεξικό προς τις ΗΠΑ σε αναζήτηση μια καλύτερης ζωής.

Εντούτοις η κυβέρνηση της Γουατεμάλα έχει προσπαθήσει να λάβει δραστικά μέτρα κατά των συμμοριών διακίνησης ανθρώπων ύστερα από το θάνατο δεκάδων μεταναστών σε πολύκροτες υποθέσεις, οι οποίοι είτε στοιβάχτηκαν στα οχήματα που τους μετέφεραν είτε έχασαν τη ζωή τους στα χέρια εγκληματικών οργανώσεων.

Ειδικότερα, ο Γιαματέι πρότεινε να αυξηθούν οι ποινές για τους διακινητές ανθρώπων, γνωστούς ως «κογιότ» σε 10-30 χρόνια από 2-5 χρόνια βάσει του ισχύοντος νόμου.

«Επαναβεβαιώνω την δέσμευση της κυβέρνησής μου να αυστηροποιήσω τις ποινές κάθειρξης για τα ‘κογιότ’ και τους διακινητές», δήλωσε ο Γιαματέι σε ομιλία του στο Κογκρέσο.

Η πρόταση προβλέπει ότι εάν οι διακινητές μεταφέρουν ανηλίκους και εγκύους ή εάν οι μετανάστες υφίστανται απάνθρωπη μεταχείριση, οι ποινές μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Ο πρόεδρος ζήτησε η μεταρρύθμιση αυτή να ψηφιστεί ως επείγον ζήτημα για τη χώρα. Ωστόσο οι αλλαγές πρέπει πρώτα να συζητηθούν και να εγκριθούν από τουλάχιστον τα δύο τρίτα των 160 μελών του Κογκρέσου. Το νομοσχέδιο έχει αρκετές πιθανότητες να ψηφιστεί καθώς το κυβερνών κόμμα μπορεί να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους μέσω συμμαχιών και της στήριξης που έχει από άλλους βουλευτές.