Γκουτέρες: Βαθιά ανησυχία για τις ανακοινώσεις Ερντογάν - Έκκληση για διάλογο

Γκουτέρες: Βαθιά ανησυχία για τις ανακοινώσεις Ερντογάν - Έκκληση για διάλογο

Τη βαθιά ανησυχία του για τις δηλώσεις σχετικά με το άνοιγμα μέρους της Αμμοχώστου από την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους, εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνει ότι η θέση των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαρώσια παραμένει αμετάβλητη και καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: 

«Ο Γενικός Γραμματέας ανησυχεί βαθιά για τις ανακοινώσεις που έγιναν στις 20 Ιουλίου από τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία σχετικά με το περαιτέρω άνοιγμα της περιφραγμένης πόλης Βαρόσα. Ο Γενικός Γραμματέας έχει καλέσει επανειλημμένα όλα τα μέρη να απέχουν από μονομερείς ενέργειες που προκαλούν εντάσεις και ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επίτευξη κοινής βάσης μεταξύ των μερών για μια διαρκή διευθέτηση του Κυπριακού.
 
Η θέση των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαρώσια παραμένει αμετάβλητη και καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
 
Ο Γενικός Γραμματέας καλεί όλες τις πλευρές να αποφύγουν τυχόν μη βοηθητικές ενέργειες και να ξεκινήσουν διάλογο για να φέρουν ειρήνη και ευημερία στο νησί μέσω μιας ολοκληρωμένης διευθέτησης».