Γκάγκα: Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι το εμβόλιο καλύπτει την Όμικρον

Γκάγκα: Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι το εμβόλιο καλύπτει την Όμικρον

Τα κρούσματα φαίνεται να σταθεροποιούνται, όμως οι εισαγωγές εξακολουθούν να είναι πολλές και το σύστημα να πιέζεται, σύμφωνα με τα όσα είπε στην ενημέρωση για τον κορονοϊό από το υπουργείο Υγείας, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Προέβλεψε ότι η πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχιστεί, ενώ για τη βόρεια Ελλάδα είπε ότι γιατροί και νοσηλευτές ξεπερνούν τον εαυτό τους.

Η κ. Γκάγκα ανέφερε ότι σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις το εμβόλιο καλύπτει την ανοσία απέναντι στην παραλλαγή Όμικρον ενώ για το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας είπε ότι ο ασθενής έχει ήπια συμπτώματα, είναι καλά και παρακολουθείται από τους γιατρούς, στο σπίτι του.

Απηύθηνε έκκληση προς όλους τους πολίτες να περιορίσουν τις επαφές και να είναι εμβολιασμένοι.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επέκταση της υποχρεωτικότητας σε άλλες ομάδες, απάντησε ότι δεν συζητείται επί του παρόντος. «Υποχρεωτικότητα στους άνω των 60, έγινε για την δική τους ασφάλεια, γιατί αυτοί είναι που κυρίως κινδυνεύουν», ξεκαθάρισε.

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε την απόλυτη συσχέτιση που έχει η εμβολιαστική κάλυψη με τη θνητότητα, τονίζοντας πως οι 10 περιφέρειες με τη μεγαλύτερη θνητότητα είναι εκείνες που έχουν την πιο χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Είναι σημαντική η άμεση χορήγηση της τρίτης δόσης, πρόσθεσε, και προέτρεψε τους πολίτες να μην μετρούν τα αντισώματα για να πάνε να αποφασίσουν αν θα πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση, απλώς να κλείσουν ραντεβού. Το σημαντικό είναι βέβαια, όπως είπε, να γίνει και η πρώτη δόση από όλους όσοι δεν την έχουν κάνει.

Παράλληλα απηύθυνε έκκληση προσωπικά, να κάνουν όλοι το self test προκειμένου να απομονωθούν οι ασυμπτωματικοί για δέκα ημέρες και στη συνέχεια να μπορούν να κάνουν γιορτές με τους δικούς τους έχοντας συμβάλλει στον περιορισμό της διασποράς στην κοινότητα. Έφερε ως παράδειγμα, την επιτυχία του μέτρου με την εφαρμογή του στα σχολεία.

Όπως είπε, ίσως με την αύξηση των αυτοδιαγνωστικών τεστ να δούμε και αύξηση των κρουσμάτων, ωστόσο τόνισε ότι αυτό είναι αναμενόμενο και δεν θα πρέπει να ανησυχούμε.

Η κ. Παπαευαγγέλου μίλησε για τρια σημαντικά όπλα που διαθέτουμε, να εμβολιαζόμαστε για να προσταέψουμε τον εαυτό μας και τους άλλους, ταυτόχρονα με συστηματική χρήση του testing και μη ξεχνώντας τα μέτρα προστασίας και κυρίως τη μάσκα.

Παράλληλα, τόνισε πως είναι σημαντική η αύξηση των ραντεβού για εμβολιασμό, ωστόσο, περισσότεροι από 450.000 πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν κινητοποιηθεί.