Γκ. Μαγιορκίνης: Η μάσκα είναι το καλύτερο υποκατάστατο του lockdown

Γκ. Μαγιορκίνης: Η μάσκα είναι το καλύτερο υποκατάστατο του lockdown

«Αν κάνουμε λίγη υπομονή ακόμα, μπορούμε να επιπεδοποιήσουμε και αυτή την καμπύλη», δήλωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης τονίζοντας ότι «θέλει προσήλωση στη χρήση της μάσκας. Αυτό είναι το καλύτερο υποκατάστατο που έχουμε αυτή τη στιγμή για ένα lockdown».

Μιλώντας στον Θέμα 104,6, ο καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής κι Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ εκτίμησε πως «ποτέ δεν μπορείς να αποκλείσεις το ενδεχόμενο να γίνει κάτι δραματικό αλλά είναι εξαιρετικά απίθανο σε αυτή τη φάση», σημειώνοντας ωστόσο πως γι' αυτό «θα χρειαστούμε και τη βοήθεια του κόσμου».

«Το βασικό θέμα είναι να πείσουμε τον κόσμο να τηρήσει τα μέτρα», επισήμανε ο κ. Μαγιορκίνης, ενώ παραδέχθηκε πως «ο κόσμος έχει κουραστεί πια».

Όσον αφορά τη διασπορά του ιού στους ανοιχτούς χώρους τόνισε πως «αυτό γίνεται αν ο υπερμεταδότης είναι ένα άτομο κεντρικό στη συγκεκριμένη εκδήλωση και έρθει σε επαφή με πολλά άτομα ταυτόχρονα», ενώ εκτίμησε ότι ο υπερμεταδότης μπορεί να μεταδώσει τον ιό ακόμη και στο 30% των ατόμων που παρευρίσκονται στους ανοιχτούς χώρους.

Τόνισε ακόμα ότι «θέλουμε 10 ημέρες για να βγάλουμε ασφαλές συμπέρασμα περίπου» για την πορεία της πανδημίας. «Το μόνο σίγουρο είναι ότι μπορεί να διαγιγνώσκεται πιο πολύ σε ασυμπτωματικούς και νεότερες ομάδες», ανέφερε.

Τέλος, για το άνοιγμα των σχολείων είπε πως «αν η επιδημία είναι χαμηλή, να δούμε πώς θα επιστρέψουμε σε μια μεγαλύτερη κανονικότητα, χωρίς να επιβαρυνθεί το εθνικό σύστημα υγείας».

«Αν ένας άνθρωπος ακολουθήσει το μέτρα, ο κίνδυνος είναι πολύ χαμηλός», κατέληξε ο κ. Μαγιορκίνης.