Γιατί ο Τσίπρας δεν συναντά τη ΓΣΕΕ

Γιατί ο Τσίπρας δεν συναντά τη ΓΣΕΕ

Μπορεί το εργασιακό νομοσχέδιο να αφορά κυρίως τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που εκπροσωπούνται από τη ΓΣΕΕ αλλά ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με εκπροσώπους των δημοσίων υπαλλήλων που εκπροσωπούνται από την ΑΔΕΔΥ και κόπτονται για τις αλλαγές που αφορούν τους αρχισυνδικαλιστές και τα κεκτημένα τους.

Και ενώ δηλώνει εκπρόσωπος των συμφερόντων της εργατικής τάξης δεν έχει συναντήσει τόσο κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργός, ούτε και μετέπειτα, εκπροσώπους της. Όμως την Πέμπτη θα βρεθεί στην πορεία...

Ίσως φταίει το γεγονός πως η ΓΣΕΕ αρνήθηκε να παίξει το παιχνίδι που είχε στηθεί το 2012 κατά τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών για τη δημιουργία κυβέρνησης (στις πρώτες εκλογές εκείνες του Μαΐου) ίσως το γεγονός πως επί 4,5 χρόνια η πρώτη φορά αριστερά, έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων τις υποσχέσεις της έναντι των εργαζομένων όπως αυτές που είχε δώσει σε μια συνάντηση παραμονές της ΔΕΘ το 2014.

Ίσως πάλι το γεγονός πως στο δημοψήφισμα του 2015, λίγο πριν την μεγάλη... στροφή του τότε πρωθυπουργού στελέχη της ΓΣΕΕ είχαν ταχθεί υπέρ του ΝΑΙ κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου από την πλευρά των εργαζομένων για το τι θα συνέβαινε αν το ΟΧΙ έβγαινε νικητής, κάτι που τελικά το συνειδητοποίησε φέρνοντας ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Χωρίς κανείς να μπαίνει στη διαδικασία να δημιουργήσει εντυπώσεις για την Γενική Συνομοσπονδία και τον τρόπο με τον οποίο ο συνδικαλισμός παρενέβη στην πορεία της χώρας τα χρόνια της μεταπολίτευσης, το γεγονός πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αποφύγει επιμελώς τις επαφές με τους εκπροσώπους των κατηγοριών εκείνων των εργαζομένων τους οποίους αφορά το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, δείχνει και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Κουμουνδούρου.

Η ασφαλής επιλογή της ΑΔΕΔΥ ήταν μια λύση που επελέγη, ανάλογη με εκείνη της διαδικτυακής συζήτησης όπου ο Τσίπρας εμφανίσθηκε να ομιλεί με συνδικαλιστές προερχόμενους από το παλιό «καλό» ΠΑΣΟΚ όπως για παράδειγμα ο Φωτόπουλος της ΔΕΗ ή εκπροσώπους προερχόμενους από συνδικάτα και εργατικά κέντρα, τα οποία σημειωτέον συλλήβδην θέτουν υπό την αιγίδα τους ακόμη και απεργίες που χαρακτηρίζονται ως παράνομες από τα δικαστήρια.

Η ουσία είναι πως η αυριανή απεργία στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται εμμέσως πλην σαφώς ως συνδιοργανωτής απευθύνοντας προσκλητήρια συμμετοχής και επισήμως αν και αφορά τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, θα πραγματοποιηθεί από τους δημοσίους υπαλλήλους που ευκολότερα απεργούν, αν και δύσκολα κατεβαίνουν πλέον στους δρόμους.

Οι υπόλοιποι θα αρκεστούν στην ταλαιπωρία που επιφέρουν οι κινητοποιήσεις στα Μέσα Μεταφοράς βγάζοντας ήδη κραυγές αγωνίας σχετικά με το πώς θα μεταβούν στους χώρους εργασίας τους αλλά και στα έξοδα που θα τους επιβαρύνουν στην αναζήτηση άλλων, ακριβότερων τρόπων μεταφοράς.