Γιατί φοβίζει το άνοιγμα των σχολείων

Γιατί φοβίζει το άνοιγμα των σχολείων

Το φετινό άνοιγμα των σχολείων μας βρίσκει ως κοινωνία με ένα στέλεχος του κορονοϊού που έχει διπλάσια τουλάχιστον μεταδοτικότητα, από ότι είχε ο κορονοϊός τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ως εκ τούτου τα μέτρα που πέρσι λειτούργησαν αρκετά ικανοποιητικά στα σχολεία αναμένεται να έχουν μικρότερη αποτελεσματικότητα φέτος, λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας του στελέχους Δέλτα που έχει επικρατήσει. Κατά τη γνώμη μου η μόνη διαδικασία που μπορεί πραγματικά να προστατέψει τα παιδιά μας, αλλά και την εκπαιδευτική διαδικασία, είναι ο μαζικός εμβολιασμός.

Άλλωστε, αυτή είναι η επιλογή των επιστημόνων αλλά και της εκπαιδευτικής κοινότητα στη Βόρεια Αμερική, οι οποίοι παρά το υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που έχουν πετύχει στα παιδιά, θέλουν να διευρύνουν και άλλο την εμβολιαστική βάση. Ενδεικτικά αναφέρω ότι η Αμερικάνικη Παιδιατρική Εταιρεία απέστειλε επιστολή προς τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων των ΗΠΑ, τον FDA, προκειμένου να επιτραπεί η χορήγηση του εμβολίου, όχι μόνο στα παιδιά που είναι μεγαλύτερα από 12 ετών, αλλά και στα παιδιά 5-12 ετών.

Χωρίς να περιμένουμε να περάσουν έξι μήνες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης στην κλινική μελέτη, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, θεωρώντας ότι δύο μήνες παρατήρησης είναι υπέρ αρκετοί, δοθέντος πως στις υπόλοιπες ηλιακές ομάδες των παιδιών δεν υπήρξε καμία παρενέργεια, μετά τους δύο μήνες.

Ούτως ή άλλως ουσιαστικά στα παιδιά δεν υπήρξαν παρενέργειες. Πρέπει να εμβολιάσουμε τα παιδιά μας, όχι για να προστατέψουμε τους παππούδες που δεν εμβολιάστηκαν, αλλά να προστατέψουμε τα ίδια τα παιδιά μας.

Ένα παιδί νοσηλεύεται στη ΜΕΘ που είναι η πιο τραυματική εμπειρία που μπορεί να υπάρξει για το παιδί και την οικογένειά του, μετά φυσικά από το θάνατο. Έχουμε θρηνήσει ήδη τρία Ελληνόπουλα και η ευχή μου είναι να μην θρηνήσουμε κανένα ακόμη. Και για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να εμβολιάσουμε τα παιδιά μας για να τα προστατέψουμε.

* Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος είναι Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών ΓΝΑ Ευαγγελισμός.