Γιατί επιβάλαμε ποινή σε ιατρό που διέδιδε fake news για το εμβόλιο

Γιατί επιβάλαμε ποινή σε ιατρό που διέδιδε fake news για το εμβόλιο

Είμαστε ο πρώτος ιατρικός σύλλογος της χώρας που κινήθηκε πειθαρχικά κατά ιατρού-μέλους μας για αντιεπιστημονικές δηλώσεις ως προς τα εμβόλια της Covid. Επιβάλαμε πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ σε γυναίκα μαιευτήρα, η οποία μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε πως υπάρχουν επιπτώσεις στους νέους από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Και τους καλούσε να μην εμβολιαστούν, ιδιαίτερα όσους θέλουν να κάνουν παιδί, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει το ενδεχόμενο τερατογενέσεων.

Η ανάρτηση έγινε στις 17 Μαΐου στον προσωπικό της λογαριασμό και έτυχε ευρείας αναπαραγωγής από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όσα ισχυρίζεται είναι εντελώς αντιεπιστημονικά, καθώς δεν υπάρχει καμία διεθνής τεκμηρίωση γύρω από τέτοιου είδους παρενέργειες των εμβολίων. Η ενέργεια αυτή αντίκειται στα άρθρα του κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας, ο οποίος αναφέρει πως η δημόσια εμφάνιση και ο δημόσιος λόγος του ιατρού θα πρέπει να είναι πρώτον γύρω από το γνωστικό του αντικείμενο, δεύτερον οι επιστημονικές απόψεις που θα εκφράσει να είναι διεθνώς παραδεκτές και τεκμηριωμένες και τρίτον δεν θα πρέπει να παραπληροφορούν και να αποπροσανατολίζουν το κοινό.

Επίσης, η ίδια η ιατρική νομοθεσία σημειώνει πως αν κάποιος ιατρός δεν ασκεί την ιατρική, σύμφωνα με τη δεοντολογία, τους ηθικούς κανόνες που διέπουν την άσκησή της και διχάζει το κοινό με αντιεπιστημονικές απόψεις, διαπράττει παράπτωμα και διώκεται πειθαρχικά. Αμέσως ο σύλλογος κινητοποιήθηκε σύμφωνα με την πειθαρχική διαδικασία και κάλεσε το μέλος του σε απολογία.

Η απόφαση καθαρογράφηκε στις 16 Ιουλίου, ενώ το πρόστιμο έχει και τη μορφή παραδειγματισμού προς άλλους ιατρούς, οι οποίοι θα θελήσουν να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις σχετικά με το εμβόλιο. Η κίνησή μας είχε ως αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν και άλλοι σύλλογοι της χώρας, όπως της Άρτας, της Μαγνησίας και της Φωκίδας.

Oι επιστημονικοί σύλλογοι της χώρας πρέπει να κινητοποιηθούν. Εδώ και τώρα να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα απέναντι σε τέτοια φαινόμενα. Να πάρουν θέση απέναντι στην διασπορά ψευδεών ειδήσεων από τα μέλη τους. Θα έπρεπε να είναι αυτονόητο. Η αθέτηση του ιατρικού κώδικα μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην αφαίρεση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.

* Ο Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος είναι πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας

.