Για πρώτη φορά Επιτροπή με αντικείμενο την ίση μεταχείριση για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού

Για πρώτη φορά Επιτροπή με αντικείμενο την ίση μεταχείριση για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού

Χθες ανακοινώθηκε μία σημαντική πρωτοβουλία από τον κύριο Πρωθυπουργό, σε συνάντησή του με τον κύριο Σισιλιάνο, πρώην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), που θα έχει τον ρόλο του Προέδρου της Επιτροπής για τη σύνταξη Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ. Αποτελεί από μόνη της μία σπουδαία είδηση, καθώς για πρώτη φορά συνίσταται μία τέτοια Επιτροπή με αντικείμενο την ίση μεταχείριση για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού, έκφρασης, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου.

Ήταν ιδιαίτερα τιμητική η πρόταση συμμετοχής μου, και με χαρά ανταποκρίθηκα θετικά απ’ την πρώτη στιγμή. Στόχος της Επιτροπής, είναι να εισηγηθεί προς τον κύριο Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση, νομοθετικά μέτρα και πολιτικές που θα υλοποιούν την ίση μεταχείριση σε όλα τα πεδία: το οικογενειακό δίκαιο συμπεριλαμβανομένης της παιδοθεσίας και υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, την ίση μεταχείριση στον χώρο της εργασίας και την άρση της περιορισμένης πρόσβασης ή και αποκλεισμών, την κοινωνική προστασία, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής ασφάλισης και της υγειονομικής περίθαλψης, την εκπαίδευση, την στέγαση. Ακόμη ειδικά θέματα που αντιμετωπίζουν τα τρανς και ίντερσεξ πρόσωπα, ζητήματα διεθνούς προστασίας ασύλου για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου, γενικότερα, όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ πρόσωπα στην χώρα μας, και στέκονται ως ανάχωμα στην πραγματική ισότητα για όλους και όλες, συμπεριλαμβανομένων των ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων.

Η Επιτροπή θα εισηγηθεί πολιτικές για όλα τα παραπάνω, και ο κύριος Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση, θα λάβουν αυτό το πόρισμα και θα κληθούν να τα αξιολογήσουν και να προχωρήσουν σε εφαρμογή νομοθετικών μέτρων και πολιτικών.

Ασφαλώς τα πάντα θα κριθούν από την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης να προχωρήσει επ’ αυτών που θα εισηγηθεί η Επιτροπή, και εύχομαι η χώρα μας σύντομα να προχωρήσει σε μέτρα και πολιτικές που να αποδεικνύουν στην πράξη όσα είπε ο κύριος Πρωθυπουργός στη δηλώσεις του σήμερα και κυρίως ότι: «Εργαζόμαστε όλοι για μία σύγχρονη και δίκαιη Ελλάδα και μία τέτοια χώρα δεν νοείται να αποκλείει ή να διαχωρίζει τους πολίτες της. Γι’ αυτό και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα πρέπει να βρουν ισότιμη θέση στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή της πατρίδας μας. Είναι ατομικό τους δικαίωμα αλλά είναι και υποχρέωση της πολιτείας και νομίζω ότι είναι και μία ώριμη τομή προς όφελος του εθνικού συνόλου».

* Η Μαρίνα Γαλανού είναι Πρόεδρος Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) και μέλος της Επιτροπής για τη σύνταξη Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+.