Για μια «αυτοκαταστροφική» πρόκληση κάνει λόγο η Ν. Κορέα

Για μια «αυτοκαταστροφική» πρόκληση κάνει λόγο η Ν. Κορέα

 

Η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Park Geun-hye δήλωσε σήμερα ότι η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε νέα πυρηνική δοκιμή, παραβιάζοντας ξεκάθαρα αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προχωρώντας σε μια άμεση πρόκληση έναντι της διεθνούς κοινότητας.

Η πέμπτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας είναι μια «αυτοκαταστροφική» πρόκληση που δείχνει την «μανιακή αδιαφορία για την κίνδυνο» του ηγέτη της χώρας αυτής Kim Jong-un κι αψηφά τις διεθνείς εκκλήσεις προς την Πιονγκγιάνγκ να εγκαταλείψει τις προσπάθειες να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο, τόνισε η Park.

Παράλληλα, το προεδρικό γραφείο της Νότιας Κορέας, ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama, επισήμανε ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα στο πλαίσιο της αμοιβαίας αμυντικής συμφωνίας με τη Νότια Κορέα.

Μεταξύ των μέτρων αυτών και η παροχή προστασίας κατά ενδεχόμενου πυρηνικού πλήγματος, προκειμένου να προστατευτεί ο Νότος της Κορεατικής Χερσονήσου, από ενδεχόμενη επιθετική πυρηνική ενέργεια της Βόρειας Κορέας.

Ο Obama και η πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Park Geun-hye, είχαν τηλεφωνική συνομιλία νωρίτερα σήμερα το πρωί, ενώ συμφώνησαν στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων πίεσης προκειμένου η Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Μεταξύ των μέτρων αυτών, συμπεριλαμβάνεται και το ενδεχόμενο νέας απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Νότια Κορέα θα καταβάλει διπλωματικές προσπάθειες για να επιβληθούν ακόμη πιο ισχυρές κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Η Νότια Κορέα θα προετοιμαστεί για ν'' αντιμετωπίσει ενδεχόμενες επιπτώσεις οικονομικής αστάθειας, μετά την πραγματοποίηση της 5ης πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού των Οικονομικών.

“Πρέπει να είμαστε έτοιμοι ν'' αντιδράσουμε σε ενδεχόμενη αλλαγή των συνθηκών της αγοράς, έχοντας τεταμένη την προσοχή μας, περισσότερο από κάθε άλλη φορά,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, στη διάρκεια έκτακτης κυβερνητικής σύσκεψης για τις γεωπολιτικές επιπτώσεις στην Κορεατική Χερσόνησο, από την προκλητική τακτική της Βόρειας Κορέας.

Νωρίτερα, ο Κυανός Οίκος, η προεδρία της Νότιας Κορέας, ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της χώρας, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας συγκάλεσαν εξάλλου μια ομάδα διαχείρισης κρίσεων μετά την ανακοίνωση του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ (USGS) ότι κατέγραψε έναν επιφανειακό σεισμό μεγέθους 5,3 βαθμών στη Βόρεια Κορέα, όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Άμυνας στη Σεούλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ