Για κατασκοπεία η εισαγγελική έρευνα για το δημοσίευμα του iefimerida

Για κατασκοπεία η εισαγγελική έρευνα για το δημοσίευμα του iefimerida

Το αδίκημα της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας, σε βαθμό κακουργήματος, το οποίο υποκρύπτει και κατηγορία περί κατασκοπείας, θα διερευνήσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών για το δημοσίευμα του iefimerida, το οποίο αναφερόταν στην ενημέρωση της Βουλής για το πού διατέθηκαν μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών, ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Η έρευνα γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 146 του Ποινικού Κώδικα που φέρει τον τίτλο: «Παραβίαση μυστικών της Πολιτείας» και προβλέπει: 

«Όποιος με πρόθεσή του και παράνομα παραδίδει ή αφήνει να περιέλθουν στην κατοχή ή τη γνώση άλλου έγγραφα, σχέδια ή άλλα πράγματα ή ειδήσεις που τα συμφέροντα της πολιτείας ή των συμμάχων της επιβάλλουν να τηρηθούν απόρρητα απέναντι σε ξένη κυβέρνηση, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. Σε καιρό πολέμου ο υπαίτιος τιμωρείται με ισόβια ή πρόσκαιρη κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών».

Μετά την προσπάθεια του Μαξίμου να εμφανίσει το δημοσίευμα ως αποτέλεσμα του αιτήματος της Ν.Δ. για ενημέρωση στη Βουλή για τα μυστικά κονδύλια, αργά χθες το βράδυ διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να διαπιστωθεί η τυχόν διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκομένων πράξεων.

Η έρευνα ανατέθηκε στην κρατική ασφάλεια.