Για εξηγήσεις κάλεσαν οι Τούρκοι τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα- Κατηγορούν την Αθήνα για διευκολύνσεις στο PKK

Για εξηγήσεις κάλεσαν οι Τούρκοι τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα- Κατηγορούν την Αθήνα για διευκολύνσεις στο PKK

Για εξηγήσεις στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα Χριστόδουλος Λάζαρης, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να μεταδίδουν ότι αιτία της κλήτευσης είναι η «παροχή διευκολύνσεων στην Ελλάδα σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PKK, η FETÖ και η DHKP-C, τις οποίες η Τουρκία καταπολεμά, καθώς και η δράση του PKK που οργανώθηκε κοντά στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα».
 

Τούρκος αν. ΥΠΕΞ: Κάναμε πολλή υπομονή με τους Έλληνες, εάν συνεχιστεί αυτό θα οδηγήσει σε σοβαρή κρίση

Την σκυτάλη των επιθετικών δηλώσεων κατά της Ελλάδας πήρε ο Τούρκος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Φαρούκ Καϊμακτσί, ο οποίος από τη Λισαβόνα δήλωσε την Παρασκευή πως η Τουρκία έχει κάνει πολλή υπομονή με τους Έλληνες και τους Ελληνοκύπριους και απείλησε πως «εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση», μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή κρίση».

«Οι μη ρεαλιστικές και μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδας και το πρόβλημα της Κύπρου κρατούν σε ομηρία τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Καϊμακτσί, σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα konhaber.com, επισημαίνοντας ότι η συνεργασία Άγκυρας-Βρυξελλών σε θέμα ασφάλειας, άμυνας, μετανάστευσης και ενέργειας δεν θα μπορούσε να ενισχυθεί λόγω της στάσης της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων ηγετών.

«Αυτό θα πρέπει να τελειώσει, κάναμε πολλή υπομονή και αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή κρίση. Ως εκ τούτου, ο διάλογος μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ στους τομείς της ενέργειας, της μετανάστευσης και της ασφάλειας θα πρέπει να ενισχύεται θεωρώντας την ως χώρα σε διαδικασία ένταξης στην Ένωση».