Για ενδεχόμενη "ανεξέλεγκτη κατάσταση" στην κορεατική χερσόνησο προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ν. Κορέας

Για ενδεχόμενη "ανεξέλεγκτη κατάσταση" στην κορεατική χερσόνησο προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ν. Κορέας

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Moon Jae-in προσπάθησε να βρει κοινή θέση με τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin για να αποτρέψει το ενδεχόμενο η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο να ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

"Αν δεν μπορέσουμε να σταματήσουμε τις προκλήσεις της Βόρειας Κορέας τώρα, υπάρχει ο κίνδυνος να βυθιστούμε σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση", ανέφερε ο Moon πριν από τη συνάντηση με τον Putin στο Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας, σύμφωνα με το Bloomberg. "Θέλω να αναζητήσω μια θεμελιώδη λύση για την επίλυση του πυρηνικού προβλήματος της Βόρειας Κορέας", συμπλήρωσε ο ίδιος.



Ο Putin από τη μεριά του είχε χαρακτηρίσει χθες «άχρηστες και αναποτελεσματικές» περαιτέρω κυρώσεις κατά της Πιονγιάνγκ, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι "περισσότερο από ποτέ, πρέπει να επιδείξουμε συγκράτηση και να αποφύγουμε οποιαδήποτε μέτρα που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν τις εντάσεις".

Η Ρωσία και η Κίνα κατέχουν δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο εξετάζει νέες κυρώσεις κατά του καθεστώτος του Kim Jong Un, αφού διενήργησε την έκτη και ισχυρότερη πυρηνική δοκιμή την Κυριακή.

«Θα φάνε ακόμα και χόρτα (σ.σ. οι Βορειοκορεάτες), αλλά δεν θα εγκαταλείψουν το πρόγραμμά τους αν δεν αισθανθούν ασφαλείς», δήλωσε ο Putin σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των BRICS στο Xiamen της Κίνας.