Γερμανικό υπ. Άμυνας: Δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση η αποστολή του ΝΑΤΟ

Γερμανικό υπ. Άμυνας: Δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση η αποστολή του ΝΑΤΟ

«Με την εντολή της αναγνώρισης και της παρακολούθησης της εγκληματικής δραστηριότητας των διακινητών στο Αιγαίο» θα επιχειρεί το ΝΑΤΟ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας Γενς Φλόσντορφ και σημείωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία στηρίζουν ενεργά τη διαδικασία και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τίθεται υπό αμφισβήτηση τώρα η αποστολή επί της αρχής της. Διευκρίνισε δε ότι ο Γερμανός διοικητής της αποστολής μετέβη στην Άγκυρα στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επιχείρησης, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγες ημέρες.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Οι 28 χώρες του ΝΑΤΟ αποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα ότι η ναυτική μονάδα θα επιχειρεί με την εντολή της αναγνώρισης και της παρακολούθησης της εγκληματικής δραστηριότητας των διακινητών στο Αιγαίο. Βάση της απόφασης του ΝΑΤΟ είναι και το ότι πριν από την εκκίνηση της δράσης θα καθοριστούν οι ακριβείς επιχειρησιακές περιοχές των πλοίων, σε στενή συνεννόηση μεταξύ του ΝΑΤΟ -του διοικητή επί τόπου, ναυάρχου Κλάιν- και των αρχών των αντίστοιχων κρατών-μελών. Αυτή τη στιγμή γίνονται αυτές οι απαραίτητες συνεννοήσεις για τις λεπτομέρειες, όπως και περαιτέρω συνεννοήσεις για την αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ του ΝΑΤΟ και των εθνικών αρχών, π.χ. για την Frontex, τις ακριβείς διαδικασίες, τον ορισμό διαύλων επικοινωνίας και τους εκπροσώπους», δήλωσε ο κ. Φλόσντορφ και προσέθεσε ότι υπάρχουν και στις δύο πλευρές των κρατών περισσότερες αρχές που εμπλέκονται και πρέπει να συντονιστούν – αυτόν τον σκοπό είχε και η συνάντηση του διοικητή στην Άγκυρα.

«Η Τουρκία και η Ελλάδα στηρίζουν και οι δύο ενεργά αυτή τη διαδικασία και δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι τίθεται υπό αμφισβήτηση τώρα η αποστολή επί της αρχής της. Αντιθέτως, το θέμα είναι να γίνει η επεξεργασία αυτών των σημείων, για να μπορέσουμε σε λίγες μέρες να ξεκινήσουμε με την αποστολή. Αυτό είναι η πιο γρήγορη ανάληψη δράσης του ΝΑΤΟ έως τώρα», επισήμανε ο εκπρόσωπος της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, σημειώνοντας παράλληλα ότι και στις διαπραγματεύσεις οι οποίες οδήγησαν στην απόφαση του ΝΑΤΟ τονίστηκε κατ'' επανάληψη «ότι κινούμαστε εδώ σε πολύ ευαίσθητη περιοχή και μεταξύ των δύο χωρών» και για αυτό δόθηκε η εγγύηση ότι θα υπάρξει πολύ στενή συνεννόηση με τις εθνικές αρχές, για όλες τις πιθανές διαδικασίες που απαιτούνται ώστε να μπορέσει να κυλήσει αποτελεσματικά η αποστολή.

«Σε αυτό το στάδιο προετοιμασίας βρισκόμαστε τώρα και δεν ισχύει ότι δεν προχωρούμε. Οι συνομιλίες είναι πολύ καλές και αποτελεσματικές. Θα χρειαστούν οι επόμενες λίγες μέρες ώστε να διευκρινιστούν όλα τα ζητήματα και τότε μπορούμε να ξεκινήσουμε όπως έχει συμφωνηθεί από την αρχή».

Η Τουρκία διαψεύδει ότι μπλοκάρει την επιχείρηση του ΝΑΤΟ

Η Τουρκία διέψευσε κατηγορηματικά σήμερα ότι καθυστερεί την έναρξη της αποστολής των πολεμικών σκαφών του ΝΑΤΟ για τον περιορισμό της ροής των μεταναστών ανάμεσα στις ακτές της και την Ελλάδα, όπως είχαν διαβεβαιώσει ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

"Η Τουρκία υπήρξε ο πρωτεργάτης αυτής της πρότασης. Το να προσποιείται κανείς ότι αντιτίθεται στην ίδια της την ιδέα δεν είναι ούτε λογικό ούτε έχει ειρμό", ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς κατά την τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση των δημοσιογράφων.

"Οι ισχυρισμοί σύμφωνα με τους οποίους η Τουρκία εμποδίζει (αυτή την αποστολή) είναι παράλογοι, μη ρεαλιστικοί και κατασκευασμένοι", επέμεινε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ